Kakaós pillangó recept
Ők is elkészítették
Tésztához:
- 1,25 dl tej
- 3 ek cukor
- 1 cs szárított élesztő
- 8 dkg vaj
- 1 egész FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 35 dkg liszt
- 1 csipet só
Krémhez:
- 4 dkg puha vaj
- 1 cs vaníliás cukor
- 3 ek porcukor
- 2 tk kakaó
- 1 mk rumaroma
- 1 mk fahéj
Tetejére:
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárga
- kristálycukor
Elkészítése:
Tészta elkészítése:
A tészta hozzávalóit a robotgép táljába tesszük, és dagasztófejjel addig dagasztjuk, amíg a tészta elválik a tál falától, és sima, rugalmas állagú lesz. Ezután letakarjuk, és egy óra alatt a hűtőben duplájára kelesztjük.
Krém elkészítése:
A krém hozzávalóit habosra keverjük, majd hagyjuk kihűlni. Fontos, hogy hideg legyen, amikor felhasználjuk.
Tészta nyújtása és töltése:
A megkelt tésztát vékony téglalappá nyújtjuk, kb. 30×50 cm méretűre. A hideg krémet egyenletesen eloszlatjuk a tésztán. Itt bátran lehet „maszatolni”, mert bár a hideg krémet kicsit nehéz elkenni, a végeredményért megéri a fáradozás! Ráadásul már most isteni illata van.
Formázás:
A tésztát hosszanti oldalainál kezdve szorosan feltekerjük, majd trapéz formákra vágjuk. A trapézok közepét egy fakanál nyelével alaposan lenyomjuk, így alakul ki a pillangó forma.
Sütés előkészítése:
A pillangókat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, egy tepsire maximum 9-et teszünk, hogy legyen helyük kelni. A tetejüket megkenjük tojássárgájával, és megszórjuk kristálycukorral. Hagyjuk őket még 15 percig kelni a tepsin.
Sütés:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A sütő aljába egy lábasban vizet helyezünk, hogy gőz keletkezzen, ami jót tesz a kelt tésztának. A pillangókat addig sütjük, amíg szép aranybarnák nem lesznek. Miután kivettük a sütőből, megspricceljük őket egy kevés vízzel, és hagyjuk kihűlni.
Tapasztalatok és tálalás:
A végeredmény ízében nagyon hasonlít a Fornetti kis csokis csigáihoz, amit nagyon szeretek. Ha legközelebb készítem, talán nem pillangósítok, hanem egyszerűen vékonyabbra nyújtom a tésztát, és feltekerem. Mindenképp érdemes kipróbálni, mert ez a recept nemcsak finom és laktató, de izgalmas is!
Tipp:
Próbáld ki más töltelékekkel is, például vaníliás vagy diós krémmel!