Cseresznyés/epres burgonyagombóc recept

Hozzávalók:
- 50 dkg főtt, áttört, sárga burgonya
- 2 ek vaj
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- só ízlés szerint
- 6 ek finomliszt
Az öntethez:
- 30 dkg cseresznye
- 2 ek barna cukor
- 1 dl fehérbor
- 1 kk őrölt szegfűszeg
Töltelék:
- kimagozott cseresznye
- eper
- fahéjas barna cukor
Továbbá:
- 8 ek zsemlemorzsa
- 2 ek olvasztott vaj
Tetejére:
- vaníliás porcukor
Elkészítése:
Az megfőtt, kihűlt, áttört burgonyához lisztet, sót, tojássárgáját és puha vajat adunk, és sima tésztát gyúrunk belőle.
Egy fazékban sós vizet forralunk. Egy serpenyőben szárazon megpirítunk 8 ek zsemlemorzsát.
A cseresznyét kimagozzuk, az epret megmossuk lecsumázzuk.
Kb. 2 evőkanál vajat egy serpenyőben felolvasztunk. Félretesszük. A tésztát ketté osztjuk, majd kinyújtjuk 0,5 cm vastagra, és négyzeteket vágunk.
A cseresznyéből teszünk a közepébe, és fahéjas barna cukorral ízesítjük . Helyes kis gombócokat formázunk belőle, és a forrásban lévő sós vízben kifőzzük őket. Egyszerre ne sokat ( kb. 6 db-ot). Ha feljönnek a víz felszínére 1-2 perc után szűrőkanállal kiszedjük, és az olvasztott vajban megforgatjuk, majd a száraz pirított morzsában meghempergetjük.
Ugyanígy járunk el az epressel is, csak nagyobbacska gombócokat készítünk, és nincs benne ízesítés, csak a gyümölcs aromája. Öntetet kínálunk mellé, és megszórjuk vaníliás porcukorral.
Öntet készítése:
A gyümölcsöt kimagozzuk, és a cukorral, fűszerrel, borral sűrűre főzzük, majd a levét átszűrjük, és ezzel öntjük le a gombócokat. Lehet más gyümölcsöt is használni (például szilvát, epret, ribizlit, meggyet, stb.), és akár fagyasztottból is készülhet.
Az öntetet tovább sűríthetjük étkezési keményítővel, amit 1 ek vízzel elkeverünk, és a sziruphoz adjuk. Pár percig főzzük, hogy elérjük a kellő sűrű öntetnek való állagot.
A cseresznyés/epres burgonyagombóc kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 2 g
Szénhidrát: 23 g
Zsír: 4 g
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 mennyei tejberizses és rizspudingos desszert – klasszikustól a különlegesig
A tejberizs az a desszert, amit gyerekkorunk óta szeretünk – most viszont ú
Tovább olvasom »
12 szaftos sertésétel, amit a család minden tagja imádni fog
Ha valami igazán tartalmas, szaftos és magyaros fogásra vágysz, akkor ezek
Tovább olvasom »
Pohárkrémek és réteges desszertek – egyszerűen elképesztő ízek
Ha gyors, látványos és ellenállhatatlan desszertre vágysz, ne keresgélj tov
Tovább olvasom »
Tésztareceptek húsimádóknak és zöldségrajongóknak – válogass kedvedre!
Létezik olyan, aki ne szeretné a tésztát? Krémes, szaftos, sajtos, zöldsége
Tovább olvasom »
Imádjuk a cukkinit! Íme 10 ellenállhatatlan recept
Ha van egy jó cukkinid, már csak a recept kell hozzá! Ezek a változatos, fi
Tovább olvasom »
Mit tegyünk a házi pizzára? Itt van 15 isteni ötlet!
Van az a péntek este, amikor már napok óta tervezgetjük, hogy végre újra pi
Tovább olvasom »