Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Cronut recept

Cronut
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:
    Kb 10 darabhoz:

    • 40 dkg liszt
    • 1 dl tej
    • kb 1 dl víz
    • 5 dkg porcukor
    • 2,5 dkg élesztő
    • 5 g só
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
    • vanília aroma
    • 1/2 citrom reszelt héja
    • 18 dkg hideg margarin

    Elkészítése:

    A lisztből vegyél el 2 dkg-t és gyúrd a margarinhoz. Formázz belőle lapos kis négyzetet és tedd félre.

    Ezután jöhet az “előtészta” összeállítása. A tejben keverd el a tojás sárgáját, cukrot, élesztőt és add a liszthez. Löttyints bele egy kis vanília aromát, majd kezdd gyúrni. Annyi vizet adj hozzá (fokozatosan), hogy nem ragacsos, sima tésztát kapj.

    Takard le és hagyd állni 1 órán át.

    Ahogy ez meg volt, ne gyúrd át. A gombócból húzz 4 “csücsköt” és középre tedd oda a margarint. Csomagold be és nyújtsd ki.

    Ugyanúgy kétszer kell pihentetésekkel szimpla, duplát hajtani (leveles, vagy vajas tészta készítés). 1/2-1/2 órát pihen a hajtások közt (minden szimpla-dupla után). Én nem tettem hűtőbe, ezért kissé meg is kelt közben szobahőmérsékleten.

    Letakarva beteheted a hűtőbe, legalább a margarin is kissé visszadermed, mert ennél az nem árt.

    Nekem nyújtáskor kibuggyant itt-ott a margarin, kiszakadt a tészta, amit eddig sosem sikerült elérnem. Nem lehet nagyon vékonyra nyújtani, mint a krémes tésztáját, hagyjuk vastagabbra nyugodtan, bár akkor a levelek sem szép vékonyak lesznek.

    Ahogy megvagyunk az utolsó pihentetéssel is, kinyújtjuk az egészet. Nekem kb 1,5-2 cm vastagra sikerült. Kiszaggatjuk. Nagyjából 10 cm átmérőjű szaggatóval, a közepüket meg kb 3 cm-essel.

    Már láthatjuk a leveleket.

    A kiszúrt közepekkel együtt hagyjuk pihenni, letakarjuk nedves konyharuhával ismét egy fél órácskára. Addig az olajat felhevítjük.

    Ennél a fánknál is különösen fontos, hogy jó forró legyen az olaj. Amikor kezdjük sütni arra figyeljünk, hogy ami kelesztés közben a fánk teteje, az legyen sütéskor alul, így megtartja a szép formáját.

    Ha nem fordítjuk meg, elcsúsznak a rétegek. Ne kérdezd miért. Addig sütjük mindkét oldalán, míg szép színt kapnak.

    Papírtörlőre szedjük őket, óvatosan leitatjuk róluk a felesleges zsiradékot és hagyjuk hűlni. Én fondantba mártottam őket és cukorral szórtam.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá