Hozzávalók:
Kb 10 darabhoz:
Elkészítése:
A lisztből vegyél el 2 dkg-t és gyúrd a margarinhoz. Formázz belőle lapos kis négyzetet és tedd félre.
Ezután jöhet az “előtészta” összeállítása. A tejben keverd el a tojás sárgáját, cukrot, élesztőt és add a liszthez. Löttyints bele egy kis vanília aromát, majd kezdd gyúrni. Annyi vizet adj hozzá (fokozatosan), hogy nem ragacsos, sima tésztát kapj.
Takard le és hagyd állni 1 órán át.
Ahogy ez meg volt, ne gyúrd át. A gombócból húzz 4 “csücsköt” és középre tedd oda a margarint. Csomagold be és nyújtsd ki.
Ugyanúgy kétszer kell pihentetésekkel szimpla, duplát hajtani (leveles, vagy vajas tészta készítés). 1/2-1/2 órát pihen a hajtások közt (minden szimpla-dupla után). Én nem tettem hűtőbe, ezért kissé meg is kelt közben szobahőmérsékleten.
Letakarva beteheted a hűtőbe, legalább a margarin is kissé visszadermed, mert ennél az nem árt.
Nekem nyújtáskor kibuggyant itt-ott a margarin, kiszakadt a tészta, amit eddig sosem sikerült elérnem. Nem lehet nagyon vékonyra nyújtani, mint a krémes tésztáját, hagyjuk vastagabbra nyugodtan, bár akkor a levelek sem szép vékonyak lesznek.
Ahogy megvagyunk az utolsó pihentetéssel is, kinyújtjuk az egészet. Nekem kb 1,5-2 cm vastagra sikerült. Kiszaggatjuk. Nagyjából 10 cm átmérőjű szaggatóval, a közepüket meg kb 3 cm-essel.
Már láthatjuk a leveleket.
A kiszúrt közepekkel együtt hagyjuk pihenni, letakarjuk nedves konyharuhával ismét egy fél órácskára. Addig az olajat felhevítjük.
Ennél a fánknál is különösen fontos, hogy jó forró legyen az olaj. Amikor kezdjük sütni arra figyeljünk, hogy ami kelesztés közben a fánk teteje, az legyen sütéskor alul, így megtartja a szép formáját.
Ha nem fordítjuk meg, elcsúsznak a rétegek. Ne kérdezd miért. Addig sütjük mindkét oldalán, míg szép színt kapnak.
Papírtörlőre szedjük őket, óvatosan leitatjuk róluk a felesleges zsiradékot és hagyjuk hűlni. Én fondantba mártottam őket és cukorral szórtam.