Cifra kalács recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 40 dkg finomliszt
- 0,7 dl langyos tej (70 ml)
- 150 g natúr joghurt
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - csipet só
- 4 púpos ek kristálycukor (vagy ízlés szerint)
- 5 dkg puha vaj
- 3 dkg friss élesztő
- 2 ek cukrozatlan kakaópor
- 1-2 ek tej
Tetejére:
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája - 1 tk kristálycukor
- 1 tk tej
Elkészítése:
A langyos tejbe beleteszünk 1 ek cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Félretesszük és hagyjuk felfutni.
A liszthez hozzákeverjük a maradék cukrot és a sót. Hozzáadjuk a tojást a puha vajat és a joghurtot, valamint a felfutott élesztőt. Lágy, rugalmas tésztát dagasztunk. Takarjuk le konyharuhával és meleg helyen kelesszük duplájára.
A megkelt tésztát osszuk 3 egyenlő részre.
Az egyikbe gyúrjunk bele 2 ek kakaóport és 1-2 ek tejet. (Annyi tejet adjunk hozzá, hogy a tészta lágysága és rugalmassága megmaradjon.) A kakaós tésztát két részre osztjuk.
Az egyik világos tésztát és az egyik kakaósat enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki téglalap alakúra. A kakaós tésztát tegyük rá a világos tésztára, kicsit együtt is sodorjuk át majd a hosszabbik oldalánál kezdve tekerjük fel.
A másik 2 tésztát is nyújtsuk ki, de ezúttal a kakaós kerüljön alulra. Ezt is tekerjük fel. A 2 tésztát kissé kihúzzuk, hogy hosszabb legyen, mint a sütőforma. A 2 szálat fonjuk össze, majd tegyük bele a sütőpapírral kibélelt kalácsformába.
A tojássárgáját a cukorral és a tejjel keverjük el és kenjük meg vele a kalácsot. 20 percet pihentessük még a tésztát, közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A forró sütőbe téve kb. 30 perc alatt süssük szép pirosra.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Házi aprósütik dióval, mákkal, lekvárral – örök kedvencek
Ha van sütemény, amit nem lehet megunni, az a klasszikus aprósüti! Legyen s
Tovább olvasom »
Igazi magyaros gulyásreceptek – válogass a legjobbak közül
A magyar konyha egyik legnépszerűbb és legszerethetőbb fogása a gulyás – ta
Tovább olvasom »
12 karamellcsoda, amit egyszerűen muszáj megkóstolni!
Ha édességre vágysz, ami egyszerre luxus és otthonos, akkor a karamellás sü
Tovább olvasom »
Édes-sós csigák, melyek feldobják a napod
Akár édesen, akár sósan készülnek, mindenki megtalálja a kedvencét. A nagyi
Tovább olvasom »
12 recept, ahol az ananász mindenféle fogásban megállja a helyét
Tudtad, hogy az ananász messze nem csak desszertekhez illik? Ez a csodálato
Tovább olvasom »
10 márványos csoda receptje egy helyen
A márványos sütik mindig különlegesek egy kicsit: egyszerre csokisak és van
Tovább olvasom »

