Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Békebeli kifli recept

Békebeli kifli
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó



  • Hozzávalók:
    Kovászhoz:

    • 15 dkg liszt
    • 2,5 dkg friss élesztő
    • 1,5 dl víz
    • 1 ek olaj

    Másnap:

    • az egész kovász
    • 60 dkg liszt
    • 2 kk só
    • 2,5 dl víz
    • 1 ek olaj
    • 2,5 dkg margarin

    Elkészítése:

    Este a kovászhoz a lisztet egy kelesztő tálba szitáljuk, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a langyos vizet, az olajat és jól összekavarjuk a masszát. (Nekem elég lágy volt, fakanállal dolgoztam.) A konyhapulton hagyjuk lefedve. Másnap az egész kovászhoz adjuk a lisztet, a sót, a vizet és az olajat, a margarint.

    Alaposan kidagasztjuk, majd meleg helyen, letakarva 30 percet kelesztjük. A tésztát lazán átgyúrjuk. Ismét letakarva 30 percet kelesztjük. A megkelt tésztát megközelítőleg egyforma 8 részre osztjuk. Gombócokat formázunk belőlük. Letakarva 15 percet hagyjuk pihenni.

    Egyenként 2-3 mm vastagra és vízcsepp alakúra elnyújtjuk. Feltekerjük, és kifli formára hajlítjuk. Érdemes a kifli közepére eső hajtás végét alulra fordítani. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük egymástól kicsit távolabb. Ott még letakarva hagyjuk kb. 1 órát kelni. Közben bemelegítjük a sütőt, aminek az aljába vízzel teli lábaskát állítunk.

    A kifliket lekenjük tejjel és közéjük vizet spricelünk. Előmelegített sütőben 10 percet 200 fokon, majd 180 fokra mérsékelve további 15 percet sütjük légkeveréssel. A sütőből kivéve még lespricceljük vízzel. Rácson hagyjuk kihűlni.

    Tipp:

    További képek a formázásról megtekinthetők a blogon.
    A kovász pihentetési idejét nem tartalmazza az elkészítési idő.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá