Hozzávalók:
Kovászhoz:
Másnap:
Elkészítése:
Este a kovászhoz a lisztet egy kelesztő tálba szitáljuk, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a langyos vizet, az olajat és jól összekavarjuk a masszát. (Nekem elég lágy volt, fakanállal dolgoztam.) A konyhapulton hagyjuk lefedve. Másnap az egész kovászhoz adjuk a lisztet, a sót, a vizet és az olajat, a margarint.
Alaposan kidagasztjuk, majd meleg helyen, letakarva 30 percet kelesztjük. A tésztát lazán átgyúrjuk. Ismét letakarva 30 percet kelesztjük. A megkelt tésztát megközelítőleg egyforma 8 részre osztjuk. Gombócokat formázunk belőlük. Letakarva 15 percet hagyjuk pihenni.
Egyenként 2-3 mm vastagra és vízcsepp alakúra elnyújtjuk. Feltekerjük, és kifli formára hajlítjuk. Érdemes a kifli közepére eső hajtás végét alulra fordítani. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük egymástól kicsit távolabb. Ott még letakarva hagyjuk kb. 1 órát kelni. Közben bemelegítjük a sütőt, aminek az aljába vízzel teli lábaskát állítunk.
A kifliket lekenjük tejjel és közéjük vizet spricelünk. Előmelegített sütőben 10 percet 200 fokon, majd 180 fokra mérsékelve további 15 percet sütjük légkeveréssel. A sütőből kivéve még lespricceljük vízzel. Rácson hagyjuk kihűlni.
További képek a formázásról megtekinthetők a blogon.
A kovász pihentetési idejét nem tartalmazza az elkészítési idő.