Bejgli recept
Hozzávalók:
Tészta:
- 80 dkg liszt (én jobb minőségűt szoktam venni hozzá)
- 35 dkg vaj
- 150 g tejföl
- 4 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
- csipet só
- 5 dkg élesztő
- 25 dkg cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1-1,5 dl tej
Diós töltelék:
- 50 dkg dió
- 2 dl tej
- 15 dkg margarin
- 25 dkg cukor
Mákos töltelék:
- 50 dkg mák
- 2 dl tej
- 15 dkg margarin
- 25 dkg cukor
Elkészítése:
Az élesztőt felfuttatjuk langyos, cukros tejben, majd hozzáadjuk a liszthez. A többi hozzávalóval jól összegyúrjuk, 4 cipóra szedjük és kelni hagyjuk legalább egy órát. A kelést lehet helyettesíteni azzal, hogy hűtőbe teszed egy órára, majd a tepsiben hagyod kelni fél órát.
A tejet meglemegítjük, megolvasztjuk benne a margarint és a cukrot, majd ráöntjük a mákra/dióra. Arra kell figyelni, hogy a töltelék ne legyen folyós. Annyi tejet kell hozzádni, van amikor elég 1,5 dl is, de ezt akkor látod, amikor összekevered.
A cipókat egyenként kinyújtjuk 25*35 cm-es, téglalap alakúra. A töltelékeket elosztjuk és rákenjük a tésztákra, majd feltekerjük. Így lesz 2-2 rúd mákos és diós bejgli.
2-2 rudat beleteszünk egy sütőpapírral bélelt tepsibe, megkenjük a tetejüket tojás sárgával, kelni hagyjuk fél órát, majd mielőtt sütőbe tennénk, újra átkenjük.
Előmelegített sütőbe toljuk, 7-8-as fokozaton sütjük 10 percig, majd 3-4-es fokozatpn sütjük 30-40 percig. Tűpróbát végezzünk!
Szeletelni csak kihűlve szabad. Elvileg nem reped meg a tészta , ekem egyedül tavaly repedt szét, de azért mert túl nagy tepsibe tettem bele, így szétfolyt kelt. A tepsi méretem amibe nekem tökéletes 23*32 cm.