Bejgli recept
Hozzávalók:
Tésztához:
- 75 dkg liszt
- 37 dkg vaj/zsír
- 7 dkg cukor
- 3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 1 egész FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 3 dl tej
- 3 dkg élesztő
- csipet só
- reszelt citromhéj ízlés szerint
Diós töltelékhez (2 rúd):
- 50 dkg darált dió
- 20 dkg kristálycukor
- 2 dl tej
- 1 kk vanília aroma
- reszelt citromhéj ízlés szerint
Mákos töltelékhez (1 rúd):
- 25 dkg darált mák
- 10 dkg kristálycukor
- 1 dl tej
- 1 kk vanília aroma
- reszelt citromhéj ízlés szerint
Elkészítése:
A tésztához 3 dl langyos tejben feloldjuk a cukrot, majd az élesztőt felfuttatjuk benne. A lisztet tálba szitáljuk, a margarint felolvasztjuk.
A liszthez először az élesztős tejet és a 3 tojássárgáját keverjük hozzá, majd a vajat és a csipet sót, illetve a reszelt citromhéjat. A tésztát jól összedolgozzuk, viszonylag kemény, rugalmas tésztát kell kapnunk. Meleg helyen pihentetjük, ameddig elkészítjük a töltelékeket.
A darált diót és mákot külön tálba rakjuk, összekeverjük a kristálycukorral, a tejjel, és 1-1 kk vanília aromával. Ha szeretjük, keverhetünk közé mazsolát és reszelt citromhéjat is.
A tésztát 3 részre osztjuk, és gáztepsi méretű téglalapokat nyújtunk belőle. A tölteléket kb. 1 cm vastagságban eloszlatjuk a tészta teljes felületén, majd óvatosan feltekerjük. A három rudat a tepsibe helyezzük, figyelve arra, hogy sütés közben még kelnek.
A bejglik tetejét megkenjük az 1 tojássárgájával, majd kelni hagyjuk, míg rászárad. Ezután megkenjük a tojásfehérjével is. Ettől szép márványos lesz a teteje.
200 fokos sütőben kb. 50 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
A bejgli kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 10 g
Szénhidrát: 36 g
Zsír: 24 g