Bejgli

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
12 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 75 dkg liszt
  • 37 dkg vaj/zsír
  • 7 dkg cukor
  • 3 tojássárgája
  • 1 egész tojás
  • 3 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • csipet só
  • reszelt citromhéj ízlés szerint

Diós töltelékhez (2 rúd):

  • 50 dkg darált dió
  • 20 dkg kristálycukor
  • 2 dl tej
  • 1 kk vanília aroma
  • reszelt citromhéj ízlés szerint

Mákos töltelékhez (1 rúd):

  • 25 dkg darált mák
  • 10 dkg kristálycukor
  • 1 dl tej
  • 1 kk vanília aroma
  • reszelt citromhéj ízlés szerint

Elkészítése:

A tésztához 3 dl langyos tejben feloldjuk a cukrot, majd az élesztőt felfuttatjuk benne. A lisztet tálba szitáljuk, a margarint felolvasztjuk.

A liszthez először az élesztős tejet és a 3 tojássárgáját keverjük hozzá, majd a vajat és a csipet sót, illetve a reszelt citromhéjat. A tésztát jól összedolgozzuk, viszonylag kemény, rugalmas tésztát kell kapnunk. Meleg helyen pihentetjük, ameddig elkészítjük a töltelékeket.

A darált diót és mákot külön tálba rakjuk, összekeverjük a kristálycukorral, a tejjel, és 1-1 kk vanília aromával. Ha szeretjük, keverhetünk közé mazsolát és reszelt citromhéjat is.

A tésztát 3 részre osztjuk, és gáztepsi méretű téglalapokat nyújtunk belőle. A tölteléket kb. 1 cm vastagságban eloszlatjuk a tészta teljes felületén, majd óvatosan feltekerjük. A három rudat a tepsibe helyezzük, figyelve arra, hogy sütés közben még kelnek.

A bejglik tetejét megkenjük az 1 tojássárgájával, majd kelni hagyjuk, míg rászárad. Ezután megkenjük a tojásfehérjével is. Ettől szép márványos lesz a teteje.

200 fokos sütőben kb. 50 perc alatt szép aranybarnára sütjük.