Bárány kalács recept
Elkészítése:
Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, megszórjuk 1 evőkanálnyi cukorral és hagyjuk felfutni. A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást.
Elkezdjük kézzel összeállítani, majd a kissé megolvasztott margarint is beledolgozzuk. Az alaposan kidagasztott tésztát meleg helyen letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, az egyiket szintén kettévesszük. Így lesz 2 nagy és 2 kisebb tésztánk, amiket golyóvá formázunk. Egy kicsit és egy nagyot letakarva félre teszünk.
A nagy tészta darabból lesz a bárány testének alsó része, a kisebb darabból pedig a fej, a fülek, a láb és a testének a felső része.
A nagyobb tésztát apró, kb. 3 cm átmérőjű golyókká formázzuk, amiket egyenként kb. 12 cm hosszú rúddá sodrunk. Ezeket feltekerjük, mint a brióst. Sütőpapírral bélelt nagyobb tepsibe fektetjük félkört alakítva, majd a kört is kitöltjük a csigákkal.
A kisebb tésztából vágott darabokból kialakítjuk a bárány hosszúkás, ovális fejét, a keskeny, hosszú füleket és a vékony, a végén kissé átvágott lábakat. A maradék tésztából pedig ismét apró csigákat sodrunk, amiket az alsó csigák közötti résekre helyezünk, így elérhetjük, hogy a bárány teste kissé kiemelkedjen. Egész apró golyókból kialakítjuk az állat orrát és szemeit.
A kész kalácsot letakarva hagyjuk kelni, míg a sütő bemelegszik, kb. 20 percet. Addig elkészítjük a másik bárányt is. A megkelt tésztát lekenjük egy tojás sárgája és kevés tej keverékével.
Előmelegített sütőbe toljuk, ahol 180 fokon hőlégkeveréssel 20 perc alatt megsütjük. Amint kiemeljük a sütőből lekenjük kevés tejjel és konyharuhával letakarva hagyjuk átgőzölni.
Tipp:
Ebből az adag tésztából 2 kalács lett.
A formázásról további képek megtekinthetők a blogon.