Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Bárány kalács recept

Bárány kalács
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
150 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • 50 dkg liszt
    • 0,5 kk só
    • 2 dl tej
    • 2,5 dkg friss élesztő
    • 3 ek cukor
    • 1 tasak vaníliás cukor
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 10 dkg margarin
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája+1 kk tej sütés előtt lekenni
    • 2-3 ek tej az átgőzöléshez

    Elkészítése:

    Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, megszórjuk 1 evőkanálnyi cukorral és hagyjuk felfutni. A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást.

    Elkezdjük kézzel összeállítani, majd a kissé megolvasztott margarint is beledolgozzuk. Az alaposan kidagasztott tésztát meleg helyen letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

    A megkelt tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, az egyiket szintén kettévesszük. Így lesz 2 nagy és 2 kisebb tésztánk, amiket golyóvá formázunk. Egy kicsit és egy nagyot letakarva félre teszünk.

    A nagy tészta darabból lesz a bárány testének alsó része, a kisebb darabból pedig a fej, a fülek, a láb és a testének a felső része.

    A nagyobb tésztát apró, kb. 3 cm átmérőjű golyókká formázzuk, amiket egyenként kb. 12 cm hosszú rúddá sodrunk. Ezeket feltekerjük, mint a brióst. Sütőpapírral bélelt nagyobb tepsibe fektetjük félkört alakítva, majd a kört is kitöltjük a csigákkal.

    A kisebb tésztából vágott darabokból kialakítjuk a bárány hosszúkás, ovális fejét, a keskeny, hosszú füleket és a vékony, a végén kissé átvágott lábakat. A maradék tésztából pedig ismét apró csigákat sodrunk, amiket az alsó csigák közötti résekre helyezünk, így elérhetjük, hogy a bárány teste kissé kiemelkedjen. Egész apró golyókból kialakítjuk az állat orrát és szemeit.

    A kész kalácsot letakarva hagyjuk kelni, míg a sütő bemelegszik, kb. 20 percet. Addig elkészítjük a másik bárányt is. A megkelt tésztát lekenjük egy tojás sárgája és kevés tej keverékével.

    Előmelegített sütőbe toljuk, ahol 180 fokon hőlégkeveréssel 20 perc alatt megsütjük. Amint kiemeljük a sütőből lekenjük kevés tejjel és konyharuhával letakarva hagyjuk átgőzölni.

    Tipp:

    Ebből az adag tésztából 2 kalács lett.
    A formázásról további képek megtekinthetők a blogon.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá