Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Aranygaluska torta recept

Aranygaluska torta
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    Tésztához:

    • 50 dkg liszt
    • 0,5 kk só
    • 2 dl tej
    • 2,5 dkg friss élesztő
    • 2 ek cukor
    • 1 tasak vaníliás cukor
    • 1 egész  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 10 dkg vaj/margarin

    Továbbá:

    • 20 dkg darált dió
    • 10 dkg cukor
    • 3 púpos ek vaj/margarin

    Elkészítése:

    Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, majd megszórjuk egy evőkanálnyi cukorral. Hagyjuk felfutni.

    A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást és a margarint. Alaposan kidagasztjuk.

    Meleg helyen, letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

    Egy kapcsos tortaformát (26 cm-es) kikenünk vajjal/margarinnal, és megszórjuk kevés darált dióval.

    A megkelt tésztát lisztezett felületen kb. 1,5 cm vastagra elnyújtjuk, és egy kisméretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.

    Két tálkát készítünk, az egyikbe a diót szórjuk a cukorral, a másikba a vajat/margarint megolvasztjuk.

    A korongokat megforgatjuk a vajban/margarinban, utána a cukros dióban, és a formába helyezzük. A fele mennyiségű tésztával kirakjuk a forma alját, megszórjuk egy jó nagy marék dióval a tetejét, majd rárakjuk a következő sor galuskát. A maradék cukros diót a tetejére hintjük.

    Letakarva hagyjuk további 35 percet kelni.

    Ezalatt előmelegítjük a sütőt. Végül 180 fokon alul-felül sütéssel 40 perc alatt megsütjük.

    Még melegen óvatosan leemeljük róla a kapcsos forma oldalát, és megszórjuk vaníliás cukorral.

    Tipp:

    Már nagyon régen sütöttem aranygaluskát, és most úgy döntöttem, hogy a hagyományos készítési módon egy kicsit változtatok. Anyukámtól úgy tanultam, hogy egy olajba mártott evőkanállal szaggatjuk ki a tésztát, majd úgy forgatjuk meg a cukros dióban, és rakjuk egymás mellé a tepsibe. Most elnyújtottam, szaggattam, és olvasztott vajba mártottam, valamint torta formában sütöttem két szintre pakolva a galuskákat.
    Nagyon finom lett, tökéletesen átsült. Hagyományos pudingot főztem hozzá.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá