Hozzávalók:
Tésztához:
Továbbá:
Elkészítése:
Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, majd megszórjuk egy evőkanálnyi cukorral. Hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást és a margarint. Alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen, letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Egy kapcsos tortaformát (26 cm-es) kikenünk vajjal/margarinnal, és megszórjuk kevés darált dióval.
A megkelt tésztát lisztezett felületen kb. 1,5 cm vastagra elnyújtjuk, és egy kisméretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
Két tálkát készítünk, az egyikbe a diót szórjuk a cukorral, a másikba a vajat/margarint megolvasztjuk.
A korongokat megforgatjuk a vajban/margarinban, utána a cukros dióban, és a formába helyezzük. A fele mennyiségű tésztával kirakjuk a forma alját, megszórjuk egy jó nagy marék dióval a tetejét, majd rárakjuk a következő sor galuskát. A maradék cukros diót a tetejére hintjük.
Letakarva hagyjuk további 35 percet kelni.
Ezalatt előmelegítjük a sütőt. Végül 180 fokon alul-felül sütéssel 40 perc alatt megsütjük.
Még melegen óvatosan leemeljük róla a kapcsos forma oldalát, és megszórjuk vaníliás cukorral.
Már nagyon régen sütöttem aranygaluskát, és most úgy döntöttem, hogy a hagyományos készítési módon egy kicsit változtatok. Anyukámtól úgy tanultam, hogy egy olajba mártott evőkanállal szaggatjuk ki a tésztát, majd úgy forgatjuk meg a cukros dióban, és rakjuk egymás mellé a tepsibe. Most elnyújtottam, szaggattam, és olvasztott vajba mártottam, valamint torta formában sütöttem két szintre pakolva a galuskákat.
Nagyon finom lett, tökéletesen átsült. Hagyományos pudingot főztem hozzá.