Besamel mártás recept

Hozzávalók:
- 2 evőkanál vaj
- 2 evőkanál liszt
- 2 csésze tej
- só
- fehér bors (frissen őrölt)
- szerecsendió (ízlés szerint)
Elkészítése:
Egy közepes lábosban olvassz fel 2 evőkanál vajat közepes lángon. Fontos, hogy ne hagyjuk megpirulni.
Amint a vaj teljesen felolvadt, keverj hozzá 2 evőkanál lisztet. Folyamatos kevergetés mellett süsd egy-két percig, amíg a keverék világos aranyszínűvé válik. Ez az ún. roux, ami sűríti a mártást.
Lassan, folyamatos keverés mellett önts hozzá 2 csésze tejet. A legjobb, ha a tejet előzőleg felmelegíted, így könnyebben és gyorsabban elkeveredik a roux-al.
Ízlés szerint adj hozzá sót, frissen őrölt fehér borsot és egy csipet szerecsendiót. A szerecsendió különleges aromát ad a mártásnak.
Folyamatos keverés mellett főzd, amíg a mártás besűrűsödik. Ez általában 5-10 percet vesz igénybe. A mártásnak simának és fényesnek kell lennie.
Ha a mártás túl sűrű, kevés tejjel hígíthatod. Ha túl híg, főzd tovább egy kicsit.
Tippek:
A tej hozzáadásakor ügyelj arra, hogy lassan öntsd hozzá, így elkerülheted a csomók képződését.
A mártás gyakori kevergetésével megakadályozhatod, hogy odakapjon vagy csomósodjon.
Kísérletezheted további fűszerekkel, például mustárral vagy sajttal a mártás gazdagításához.
Ez a klasszikus besamel mártás remek alap számos ételhez, legyen szó rakott zöldségekről, lasagnáról, vagy egyéb tésztás ételekről. Kívánom, hogy élvezetes legyen az elkészítése és még inkább az íze!
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »
Krémes, habos, gyümölcsös: a legfinomabb szelet sütemények egy helyen
Ha van desszert, ami egyszerre elegáns és nosztalgikus, az biztosan egy jó
Tovább olvasom »
10 nosztalgikus édes tészta recept – nudli, metélt, fluta és társai
Az édes tészták világa nemcsak finom, hanem egyben időutazás is: vissza a m
Tovább olvasom »
10 isteni lángos recept – klasszikus, töltött és gyors változatok
Ropogós szélű, belül puha, illatos, és mindenki imádja – hát persze, hogy a
Tovább olvasom »
Zöldséges és burgonyás köret receptek – finomak, laktatók, változatosak
A főétel csak a fél siker – egy jól eltalált köret viszont az egész fogást
Tovább olvasom »
12 egyszerű és gyors tésztaétel – hétköznap estére is tökéletesek
Legyen szó gyors hétköznapi vacsoráról vagy látványos családi ebédről, egy
Tovább olvasom »