Besamel mártás

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
20 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 csésze tej
  • fehér bors (frissen őrölt)
  • szerecsendió (ízlés szerint)

Elkészítése:

Egy közepes lábosban olvassz fel 2 evőkanál vajat közepes lángon. Fontos, hogy ne hagyjuk megpirulni.

Amint a vaj teljesen felolvadt, keverj hozzá 2 evőkanál lisztet. Folyamatos kevergetés mellett süsd egy-két percig, amíg a keverék világos aranyszínűvé válik. Ez az ún. roux, ami sűríti a mártást.

Lassan, folyamatos keverés mellett önts hozzá 2 csésze tejet. A legjobb, ha a tejet előzőleg felmelegíted, így könnyebben és gyorsabban elkeveredik a roux-al.

Ízlés szerint adj hozzá sót, frissen őrölt fehér borsot és egy csipet szerecsendiót. A szerecsendió különleges aromát ad a mártásnak.

Folyamatos keverés mellett főzd, amíg a mártás besűrűsödik. Ez általában 5-10 percet vesz igénybe. A mártásnak simának és fényesnek kell lennie.

Ha a mártás túl sűrű, kevés tejjel hígíthatod. Ha túl híg, főzd tovább egy kicsit.

Tippek:

A tej hozzáadásakor ügyelj arra, hogy lassan öntsd hozzá, így elkerülheted a csomók képződését.

A mártás gyakori kevergetésével megakadályozhatod, hogy odakapjon vagy csomósodjon.

Kísérletezheted további fűszerekkel, például mustárral vagy sajttal a mártás gazdagításához.

Ez a klasszikus besamel mártás remek alap számos ételhez, legyen szó rakott zöldségekről, lasagnáról, vagy egyéb tésztás ételekről. Kívánom, hogy élvezetes legyen az elkészítése és még inkább az íze!