Aioli mártás recept

Hozzávalók:
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 dl olíva olaj
- 1 fél citrom leve
- só
- őrölt bors
- 1 mokkáskanálnyi mustár
- kevés porcukor
Elkészítés:
Fontos, mivel a tojás nyersen kerül bele, csak olyat használj, amit kezeltek szalmonella ellen.
A fokhagymát nagyon finomra összetörjük, és a tojás sárgákkal simára keverjük.
Ezután először cseppenként, majd vékony sugárban beleöntjük az olajat, és a citromlével, sóval, őrölt borssal, mustárral meg csipetnyi cukorral ízesítjük.
Általában hideg halakhoz, pecsenyékhez külön tálkában szokták asztalra adni, de nagyon finom héjában főtt, megtisztított, karikákra vágott burgonyával is összekeverni, és salátaként kínálni.
Tipp:
Az aioli egy hagyományos mediterrán fokhagymás mártás, amely eredetileg a francia és spanyol konyhából származik. Alapvető összetevői a frissen tört fokhagyma, az olívaolaj, és tojássárgája, amelyeket jól összedolgoznak, hogy egy sűrű, krémes állagot kapjanak.
Az aioli tökéletes kísérője a tenger gyümölcseinek, grillezett zöldségeknek, és különféle húsféléknek.
Az autentikus aioli elkészítése kézi habverővel történik, hogy a mártás levegős és könnyű legyen.
A modern változatokban gyakran hozzáadnak citromlevet vagy ecetet is a frissesség és savasság érdekében.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »
Leves, ami desszert is lehet? Ezek a receptek új szintre emelik a gyümölcslevest
Ezek a levesek egyszerre desszertek és előételek – hűsítőek, krémesek, illa
Tovább olvasom »
Egy este a VIBE-ban – a budapesti éjszaka receptje (x)
Egy este a VIBE-ban maga a budapesti éjszaka esszenciája: kreatív koktélok,
Tovább olvasom »