Hozzávalók:
Elkészítés:
Fontos, mivel a tojás nyersen kerül bele, csak olyat használj, amit kezeltek szalmonella ellen.
A fokhagymát nagyon finomra összetörjük, és a tojás sárgákkal simára keverjük.
Ezután először cseppenként, majd vékony sugárban beleöntjük az olajat, és a citromlével, sóval, őrölt borssal, mustárral meg csipetnyi cukorral ízesítjük.
Általában hideg halakhoz, pecsenyékhez külön tálkában szokták asztalra adni, de nagyon finom héjában főtt, megtisztított, karikákra vágott burgonyával is összekeverni, és salátaként kínálni.
Az aioli egy hagyományos mediterrán fokhagymás mártás, amely eredetileg a francia és spanyol konyhából származik. Alapvető összetevői a frissen tört fokhagyma, az olívaolaj, és tojássárgája, amelyeket jól összedolgoznak, hogy egy sűrű, krémes állagot kapjanak.
Az aioli tökéletes kísérője a tenger gyümölcseinek, grillezett zöldségeknek, és különféle húsféléknek.
Az autentikus aioli elkészítése kézi habverővel történik, hogy a mártás levegős és könnyű legyen.
A modern változatokban gyakran hozzáadnak citromlevet vagy ecetet is a frissesség és savasság érdekében.