Szürkemarha pörkölt recept
Hozzávalók:
- 60 dkg marhalábszár vagy comb
- 3-4 ek olaj
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 zöldpaprika (kicsit csípős)
- 2 db sárga húsú tv paprika
- 1 dl jó minőségű száraz vörösbor
- 1 ek fűszerpaprika
- 1 érett paradicsom
- só
- bors
Elkészítése:
A vöröshagymát nagyobb kockákra vágjuk, a fokhagymát tisztítás után összezúzzuk egy kés pengéjével. A zöldpaprikát és a tv paprikát megmossuk, felkarikázzuk. A paradicsomot mosás után szintén felkockázzuk, a marhahúst feldaraboljuk 2 cm-es kockákra.
Egy lábasba olajat öntünk, és lepirítjuk a kétféle hagyma és a paprika egy részét, erre rádobjuk a kockákra vágott marhahúst és a paradicsomot. Lassú tűzön elkezdjük főzni. Amikor levet ereszt az étel, megsózzuk, és hozzáöntjük a vörösbort. Időnként megkevergetjük, és majdnem végig lassú tűzön főzzük. Az elpárolgó levét 2-3 dl vízzel pótoljuk.
Körülbelül másfél óra kell ahhoz, hogy a szürkemarha húsa megpuhuljon, csak ekkor szórjuk rá a pirospaprikát és a borsot. Óvatosan bánjunk a fűszerekkel, ne legyen a pörkölt se túl erős, se túl sós. Kevés ideig főzzük még, hogy jól besűrűsödjön.
Petrezselymes burgonyával és savanyúsággal kínáljuk.