Szürkemarha pörkölt

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Szürkemarha pörkölt

Hozzávalók:

  • 60 dkg marhalábszár vagy comb
  • 3-4 ek olaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 zöldpaprika (kicsit csípős)
  • 2 db sárga húsú tv paprika
  • 1 dl jó minőségű száraz vörösbor
  • 1 ek fűszerpaprika
  • 1 érett paradicsom
  • bors

Elkészítése:

A vöröshagymát nagyobb kockákra vágjuk, a fokhagymát tisztítás után összezúzzuk egy kés pengéjével. A zöldpaprikát és a tv paprikát megmossuk, felkarikázzuk. A paradicsomot mosás után szintén felkockázzuk, a marhahúst feldaraboljuk 2 cm-es kockákra.

Egy lábasba olajat öntünk, és lepirítjuk a kétféle hagyma és a paprika egy részét, erre rádobjuk a kockákra vágott marhahúst és a paradicsomot. Lassú tűzön elkezdjük főzni. Amikor levet ereszt az étel, megsózzuk, és hozzáöntjük a vörösbort. Időnként megkevergetjük, és majdnem végig lassú tűzön főzzük. Az elpárolgó levét 2-3 dl vízzel pótoljuk.

Körülbelül másfél óra kell ahhoz, hogy a szürkemarha húsa megpuhuljon, csak ekkor szórjuk rá a pirospaprikát és a borsot. Óvatosan bánjunk a fűszerekkel, ne legyen a pörkölt se túl erős, se túl sós. Kevés ideig főzzük még, hogy jól besűrűsödjön.

Petrezselymes burgonyával és savanyúsággal kínáljuk.