Marhahúsos menü recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Leveshez:
- 1,5-2 kg marhahús (egyben)
- húsleves zöldségek (sárgarépa, petrezselyem gyökér, zeller, karalábé, vöröshagyma, fokhagyma, gomba, burgonya, kelbimbó, lestyán, petrezselyemzöld)
- 1 nagy ek ételízesítő
- 15 szem egészbors
- só
- levestészta
Főtt húshoz:
- 1 cs steak fűszerkeverék
- 1/2 l étolaj
Körethez:
- 1,5 kg burgonya
- 7-8 ek étolaj
- 1 tk só
- 1 fej fokhagyma
- 1 cs sültkrumpli fűszerkeverék
Kaporszószhoz:
- 1 nagy cs friss kapor vagy 2 ek szárított
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 4 ek étolaj
- 2 ek liszt
- 1 ek tejföl
- 4 dl tej
- 1 leveskocka
- 1 kk kristálycukor
- 1 tk ecet
Elkészítése:
A marhahúst megmossuk és egy nagy fazékba téve felöntjük annyi hideg vízzel, hogy bőven ellepje és felforraljuk.
Ezalatt megtisztítjuk a zöldségeket, alaposan megmossuk és a hagymák, illetve a burgonya kivételével nagyobb hasábra vágjuk.
Miután felforrt a lé, szűrővel gondosan eltávolítjuk róla a habot és beletesszük a zöldségeket, az ételízesítőt és az egész borsot.
Hagyjuk ismét felforrni, végül tegyük takarékra, épp csak gyöngyözzön a leves és így főzzük 3 órán át, közben időnként kóstoljunk, ha kell sózhatjuk!
A levestésztát bő, sós vízben kifőzzük, hideg vízzel egyszer átmossuk, leszűrjük/lecsepegtetjük és tálalásig lefedve tároljuk.
A burgonyát héjában (sós vízben) megfőzzük és hideg vízben hirtelen lehűtjük (így szépen egyben lejön a héja), meghámozzuk és negyedekbe illetve nagyobb hasábokra vágjuk.
Egy tepsibe eloszlatjuk az étolaj felét, beletesszük a burgonyát és a megtisztított fokhagymagerezdeket, rálocsoljuk az olaj másik felét, megszórjuk sóval vagy a sült krumpli fűszerkeverékkel és sütőbe téve 190 fokon kb 30 perc alatt szép pirosra és ropogósra sütjük. (Azért jó sütés előtt megfőzni, mert így vastag ropogós sült kéreg lesz a burgonyán.)
A kaprot megmossuk, lecsepegtetjük és nagyon apróra összevágjuk. A vöröshagymát szintén apró kockákra daraboljuk, a fokhagymát hozzáreszeljük.
Egy kisebb lábasban felhevítjük az étolajat, megfuttatjuk benne a hagymákat, majd belekeverjük a lisztet és rántást készítünk. Ha nagyon száraz, lehet még olajat adagolni hozzá! Miután kész a rántás, hozzáadjuk a kaprot, a tejfölt, a tejet, a leveskockát, cukrot, ecetet és habaróval jól összekeverjük. Újra felforraljuk és folytonos kevergetés mellett kb. 6-7 percig főzzük. Szép sima, de krémes állagú kellemes szószt kapunk a végére.
Amíg ezeket az ételeket elkészítjük a hús is puhára fő. Szűrőkanállal kiszedjük, hagyjuk lecsepegni, kicsit száradni!
Körben minden oldalát megszórjuk a steak fűszerrel. Wok-ban olajat hevítünk, óvatosan beletesszük a főtt húst és lefedve (mert durrog) 2-3 percenként forgatva szép pirosra megsütjük. Tálra tesszük, 10-15 percet pihentetjük, azután szeletelhető!
Nem túl bonyolult menü, aki szereti a marhahúst, biztosan megkedveli!
Tipp:
Kaporszósz helyett illik hozzá még a meggyszósz, azzal is nagyon finom! :)
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 klasszikus nagymama féle süti vendégváráshoz
A nagymama sütijeinek nincs párja, hiszen mindig tele vannak szeretettel és
Tovább olvasom »
Gyümölcsös sütés nélküli torták: 10 kipróbált recept
1. Erdeigyümölcs torta recept Hozzávalók: Hozzávalók egy 30 cm-es tortaform
Tovább olvasom »
8 kipróbált képviselőfánk recept, amikkel nem érhet csalódás
A képviselő fánk az egyik legkedveltebb magyar desszert, amit sokan gyermek
Tovább olvasom »
A nagy konyhai robotgép teszt: nem mindig a legdrágább a legjobb
A Teszt Plussz Magazin nemcsak a magyar-, hanem a globális piacot is vizsgá
Tovább olvasom »
10 uborkasaláta, amit érdemes kipróbálni
Az uborkasaláta igazi klasszikus, amit szinte mindenki szeret. Jólesik a me
Tovább olvasom »
Így lesz tökéletes a kovászos uborkád
A nyár egyik legnagyobb kedvence a ropogós kovászos uborka. Frissítő, savan
Tovább olvasom »