Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Marhahúsos menü recept

Marhahúsos menü
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
240 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága



  • Hozzávalók:

    Leveshez:

    • 1,5-2 kg marhahús (egyben)
    • húsleves zöldségek (sárgarépa, petrezselyem gyökér, zeller, karalábé, vöröshagyma, fokhagyma, gomba, burgonya, kelbimbó, lestyán, petrezselyemzöld)
    • 1 nagy ek ételízesítő
    • 15 szem egészbors
    • levestészta

    Főtt húshoz:

    • 1 cs steak fűszerkeverék
    • 1/2 l étolaj

    Körethez:

    • 1,5 kg burgonya
    • 7-8 ek étolaj
    • 1 tk só
    • 1 fej fokhagyma
    • 1 cs sültkrumpli fűszerkeverék

    Kaporszószhoz:

    • 1 nagy cs friss kapor vagy 2 ek szárított
    • 1 kis fej vöröshagyma
    • 1 gerezd fokhagyma
    • 4 ek étolaj
    • 2 ek liszt
    • 1 ek tejföl
    • 4 dl tej
    • 1 leveskocka
    • 1 kk kristálycukor
    • 1 tk ecet

    Elkészítése:

    A marhahúst megmossuk és egy nagy fazékba téve felöntjük annyi hideg vízzel, hogy bőven ellepje és felforraljuk.

    Ezalatt megtisztítjuk a zöldségeket, alaposan megmossuk és a hagymák, illetve a burgonya kivételével nagyobb hasábra vágjuk.
    Miután felforrt a lé, szűrővel gondosan eltávolítjuk róla a habot és beletesszük a zöldségeket, az ételízesítőt és az egész borsot.

    Hagyjuk ismét felforrni, végül tegyük takarékra, épp csak gyöngyözzön a leves és így főzzük 3 órán át, közben időnként kóstoljunk, ha kell sózhatjuk!

    A levestésztát bő, sós vízben kifőzzük, hideg vízzel egyszer átmossuk, leszűrjük/lecsepegtetjük és tálalásig lefedve tároljuk.

    A burgonyát héjában (sós vízben) megfőzzük és hideg vízben hirtelen lehűtjük (így szépen egyben lejön a héja), meghámozzuk és negyedekbe illetve nagyobb hasábokra vágjuk.

    Egy tepsibe eloszlatjuk az étolaj felét, beletesszük a burgonyát és a megtisztított fokhagymagerezdeket, rálocsoljuk az olaj másik felét, megszórjuk sóval vagy a sült krumpli fűszerkeverékkel és sütőbe téve 190 fokon kb 30 perc alatt szép pirosra és ropogósra sütjük. (Azért jó sütés előtt megfőzni, mert így vastag ropogós sült kéreg lesz a burgonyán.)

    A kaprot megmossuk, lecsepegtetjük és nagyon apróra összevágjuk. A vöröshagymát szintén apró kockákra daraboljuk, a fokhagymát hozzáreszeljük.

    Egy kisebb lábasban felhevítjük az étolajat, megfuttatjuk benne a hagymákat, majd belekeverjük a lisztet és rántást készítünk. Ha nagyon száraz, lehet még olajat adagolni hozzá! Miután kész a rántás, hozzáadjuk a kaprot, a tejfölt, a tejet, a leveskockát, cukrot, ecetet és habaróval jól összekeverjük. Újra felforraljuk és folytonos kevergetés mellett kb. 6-7 percig főzzük. Szép sima, de krémes állagú kellemes szószt kapunk a végére.

    Amíg ezeket az ételeket elkészítjük a hús is puhára fő. Szűrőkanállal kiszedjük, hagyjuk lecsepegni, kicsit száradni!

    Körben minden oldalát megszórjuk a steak fűszerrel. Wok-ban olajat hevítünk, óvatosan beletesszük a főtt húst és lefedve (mert durrog) 2-3 percenként forgatva szép pirosra megsütjük. Tálra tesszük, 10-15 percet pihentetjük, azután szeletelhető!

    Nem túl bonyolult menü, aki szereti a marhahúst, biztosan megkedveli!

    Tipp:

    Kaporszósz helyett illik hozzá még a meggyszósz, azzal is nagyon finom! :)

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá