Marhahúsos menü recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Leveshez:
- 1,5-2 kg marhahús (egyben)
- húsleves zöldségek (sárgarépa, petrezselyem gyökér, zeller, karalábé, vöröshagyma, fokhagyma, gomba, burgonya, kelbimbó, lestyán, petrezselyemzöld)
- 1 nagy ek ételízesítő
- 15 szem egészbors
- só
- levestészta
Főtt húshoz:
- 1 cs steak fűszerkeverék
- 1/2 l étolaj
Körethez:
- 1,5 kg burgonya
- 7-8 ek étolaj
- 1 tk só
- 1 fej fokhagyma
- 1 cs sültkrumpli fűszerkeverék
Kaporszószhoz:
- 1 nagy cs friss kapor vagy 2 ek szárított
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 4 ek étolaj
- 2 ek liszt
- 1 ek tejföl
- 4 dl tej
- 1 leveskocka
- 1 kk kristálycukor
- 1 tk ecet
Elkészítése:
A marhahúst megmossuk és egy nagy fazékba téve felöntjük annyi hideg vízzel, hogy bőven ellepje és felforraljuk.
Ezalatt megtisztítjuk a zöldségeket, alaposan megmossuk és a hagymák, illetve a burgonya kivételével nagyobb hasábra vágjuk.
Miután felforrt a lé, szűrővel gondosan eltávolítjuk róla a habot és beletesszük a zöldségeket, az ételízesítőt és az egész borsot.
Hagyjuk ismét felforrni, végül tegyük takarékra, épp csak gyöngyözzön a leves és így főzzük 3 órán át, közben időnként kóstoljunk, ha kell sózhatjuk!
A levestésztát bő, sós vízben kifőzzük, hideg vízzel egyszer átmossuk, leszűrjük/lecsepegtetjük és tálalásig lefedve tároljuk.
A burgonyát héjában (sós vízben) megfőzzük és hideg vízben hirtelen lehűtjük (így szépen egyben lejön a héja), meghámozzuk és negyedekbe illetve nagyobb hasábokra vágjuk.
Egy tepsibe eloszlatjuk az étolaj felét, beletesszük a burgonyát és a megtisztított fokhagymagerezdeket, rálocsoljuk az olaj másik felét, megszórjuk sóval vagy a sült krumpli fűszerkeverékkel és sütőbe téve 190 fokon kb 30 perc alatt szép pirosra és ropogósra sütjük. (Azért jó sütés előtt megfőzni, mert így vastag ropogós sült kéreg lesz a burgonyán.)
A kaprot megmossuk, lecsepegtetjük és nagyon apróra összevágjuk. A vöröshagymát szintén apró kockákra daraboljuk, a fokhagymát hozzáreszeljük.
Egy kisebb lábasban felhevítjük az étolajat, megfuttatjuk benne a hagymákat, majd belekeverjük a lisztet és rántást készítünk. Ha nagyon száraz, lehet még olajat adagolni hozzá! Miután kész a rántás, hozzáadjuk a kaprot, a tejfölt, a tejet, a leveskockát, cukrot, ecetet és habaróval jól összekeverjük. Újra felforraljuk és folytonos kevergetés mellett kb. 6-7 percig főzzük. Szép sima, de krémes állagú kellemes szószt kapunk a végére.
Amíg ezeket az ételeket elkészítjük a hús is puhára fő. Szűrőkanállal kiszedjük, hagyjuk lecsepegni, kicsit száradni!
Körben minden oldalát megszórjuk a steak fűszerrel. Wok-ban olajat hevítünk, óvatosan beletesszük a főtt húst és lefedve (mert durrog) 2-3 percenként forgatva szép pirosra megsütjük. Tálra tesszük, 10-15 percet pihentetjük, azután szeletelhető!
Nem túl bonyolult menü, aki szereti a marhahúst, biztosan megkedveli!
Tipp:
Kaporszósz helyett illik hozzá még a meggyszósz, azzal is nagyon finom! :)
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 különleges és csodás torta telis-tele csokival!
Ez a válogatás a csokirajongók álma: krémes, mousse-os, gyümölcsös, sőt még
Tovább olvasom »
Batyuk sokasága: töltött falatkák minden alkalomra
Ebben a válogatásban találsz édességeket túróval, epres-túrós változatokat,
Tovább olvasom »
Kolbász minden mennyiségben: leves, főétel, sós sütemény, kelttészta
Ha szereted a karakteres, húsos ízeket, a kolbász az egyik legjobb barátod
Tovább olvasom »
Könnyed habcsók alapú krémes, gyümölcsös desszert. Igen, ez a Pavlova!
A Pavlova a desszertek királynője: egyszerre habos, roppanós és ellenállhat
Tovább olvasom »
Galuska a főszerepben: gyűjts inspirációt és válaszd ki a kedvenced!
A galuska nem csak kísérő, hanem önálló sztár is lehet: legyen szó kolbássz
Tovább olvasom »
Válogatás fehér csoki rajongóknak: 12 mennyei sütemény egy helyen
Készülj fel, hogy belépsz a fehér csoki világába! Vannak itt krémes desszer
Tovább olvasom »