Marhahúsos menü

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
240 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága
Marhahúsos menü

Hozzávalók:

Leveshez:

  • 1,5-2 kg marhahús (egyben)
  • húsleves zöldségek (sárgarépa, petrezselyem gyökér, zeller, karalábé, vöröshagyma, fokhagyma, gomba, burgonya, kelbimbó, lestyán, petrezselyemzöld)
  • 1 nagy ek ételízesítő
  • 15 szem egészbors
  • levestészta

Főtt húshoz:

  • 1 cs steak fűszerkeverék
  • 1/2 l étolaj

Körethez:

  • 1,5 kg burgonya
  • 7-8 ek étolaj
  • 1 tk só
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 cs sültkrumpli fűszerkeverék

Kaporszószhoz:

  • 1 nagy cs friss kapor vagy 2 ek szárított
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 4 ek étolaj
  • 2 ek liszt
  • 1 ek tejföl
  • 4 dl tej
  • 1 leveskocka
  • 1 kk kristálycukor
  • 1 tk ecet

Elkészítése:

A marhahúst megmossuk és egy nagy fazékba téve felöntjük annyi hideg vízzel, hogy bőven ellepje és felforraljuk.

Ezalatt megtisztítjuk a zöldségeket, alaposan megmossuk és a hagymák, illetve a burgonya kivételével nagyobb hasábra vágjuk.
Miután felforrt a lé, szűrővel gondosan eltávolítjuk róla a habot és beletesszük a zöldségeket, az ételízesítőt és az egész borsot.

Hagyjuk ismét felforrni, végül tegyük takarékra, épp csak gyöngyözzön a leves és így főzzük 3 órán át, közben időnként kóstoljunk, ha kell sózhatjuk!

A levestésztát bő, sós vízben kifőzzük, hideg vízzel egyszer átmossuk, leszűrjük/lecsepegtetjük és tálalásig lefedve tároljuk.

A burgonyát héjában (sós vízben) megfőzzük és hideg vízben hirtelen lehűtjük (így szépen egyben lejön a héja), meghámozzuk és negyedekbe illetve nagyobb hasábokra vágjuk.

Egy tepsibe eloszlatjuk az étolaj felét, beletesszük a burgonyát és a megtisztított fokhagymagerezdeket, rálocsoljuk az olaj másik felét, megszórjuk sóval vagy a sült krumpli fűszerkeverékkel és sütőbe téve 190 fokon kb 30 perc alatt szép pirosra és ropogósra sütjük. (Azért jó sütés előtt megfőzni, mert így vastag ropogós sült kéreg lesz a burgonyán.)

A kaprot megmossuk, lecsepegtetjük és nagyon apróra összevágjuk. A vöröshagymát szintén apró kockákra daraboljuk, a fokhagymát hozzáreszeljük.

Egy kisebb lábasban felhevítjük az étolajat, megfuttatjuk benne a hagymákat, majd belekeverjük a lisztet és rántást készítünk. Ha nagyon száraz, lehet még olajat adagolni hozzá! Miután kész a rántás, hozzáadjuk a kaprot, a tejfölt, a tejet, a leveskockát, cukrot, ecetet és habaróval jól összekeverjük. Újra felforraljuk és folytonos kevergetés mellett kb. 6-7 percig főzzük. Szép sima, de krémes állagú kellemes szószt kapunk a végére.

Amíg ezeket az ételeket elkészítjük a hús is puhára fő. Szűrőkanállal kiszedjük, hagyjuk lecsepegni, kicsit száradni!

Körben minden oldalát megszórjuk a steak fűszerrel. Wok-ban olajat hevítünk, óvatosan beletesszük a főtt húst és lefedve (mert durrog) 2-3 percenként forgatva szép pirosra megsütjük. Tálra tesszük, 10-15 percet pihentetjük, azután szeletelhető!

Nem túl bonyolult menü, aki szereti a marhahúst, biztosan megkedveli!

Tipp:

Kaporszósz helyett illik hozzá még a meggyszósz, azzal is nagyon finom! :)