Hozzávalók:
Leveshez:
Főtt húshoz:
Körethez:
Kaporszószhoz:
Elkészítése:
A marhahúst megmossuk és egy nagy fazékba téve felöntjük annyi hideg vízzel, hogy bőven ellepje és felforraljuk.
Ezalatt megtisztítjuk a zöldségeket, alaposan megmossuk és a hagymák, illetve a burgonya kivételével nagyobb hasábra vágjuk.
Miután felforrt a lé, szűrővel gondosan eltávolítjuk róla a habot és beletesszük a zöldségeket, az ételízesítőt és az egész borsot.
Hagyjuk ismét felforrni, végül tegyük takarékra, épp csak gyöngyözzön a leves és így főzzük 3 órán át, közben időnként kóstoljunk, ha kell sózhatjuk!
A levestésztát bő, sós vízben kifőzzük, hideg vízzel egyszer átmossuk, leszűrjük/lecsepegtetjük és tálalásig lefedve tároljuk.
A burgonyát héjában (sós vízben) megfőzzük és hideg vízben hirtelen lehűtjük (így szépen egyben lejön a héja), meghámozzuk és negyedekbe illetve nagyobb hasábokra vágjuk.
Egy tepsibe eloszlatjuk az étolaj felét, beletesszük a burgonyát és a megtisztított fokhagymagerezdeket, rálocsoljuk az olaj másik felét, megszórjuk sóval vagy a sült krumpli fűszerkeverékkel és sütőbe téve 190 fokon kb 30 perc alatt szép pirosra és ropogósra sütjük. (Azért jó sütés előtt megfőzni, mert így vastag ropogós sült kéreg lesz a burgonyán.)
A kaprot megmossuk, lecsepegtetjük és nagyon apróra összevágjuk. A vöröshagymát szintén apró kockákra daraboljuk, a fokhagymát hozzáreszeljük.
Egy kisebb lábasban felhevítjük az étolajat, megfuttatjuk benne a hagymákat, majd belekeverjük a lisztet és rántást készítünk. Ha nagyon száraz, lehet még olajat adagolni hozzá! Miután kész a rántás, hozzáadjuk a kaprot, a tejfölt, a tejet, a leveskockát, cukrot, ecetet és habaróval jól összekeverjük. Újra felforraljuk és folytonos kevergetés mellett kb. 6-7 percig főzzük. Szép sima, de krémes állagú kellemes szószt kapunk a végére.
Amíg ezeket az ételeket elkészítjük a hús is puhára fő. Szűrőkanállal kiszedjük, hagyjuk lecsepegni, kicsit száradni!
Körben minden oldalát megszórjuk a steak fűszerrel. Wok-ban olajat hevítünk, óvatosan beletesszük a főtt húst és lefedve (mert durrog) 2-3 percenként forgatva szép pirosra megsütjük. Tálra tesszük, 10-15 percet pihentetjük, azután szeletelhető!
Nem túl bonyolult menü, aki szereti a marhahúst, biztosan megkedveli!
Kaporszósz helyett illik hozzá még a meggyszósz, azzal is nagyon finom! :)