Borsos tokány recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1.5 kg marhahús (lapocka, comb vagy nyak)
- 3 fej vöröshagyma
- 3 ek zsír (kacsa, liba, sertés)
- 1 kávéskanál őrölt bors
- 2 ek borsikafű
- 0.5 dl konyak
- 2 dl vörösbor
- 2 pohár tejföl
- 1 ek keményítő
- 1 ízlés szerint só
Elkészítése:
Kuktában megdinsztelem a zsíron a kockára vágott vöröshagymát.
A húst (lapocka, comb vagy nyak a legalkalmasabb) csíkokra vágom, ügyelve arra, hogy a rostokra merőlegesek legyenek a csíkok.
Ráteszem a hagymára, megszórom borssal, borsikafűvel, ráöntöm a konyakot és nagy lángon, fehéredésig pirítom.
A konyaktól a hús nem fog szétfőni, hanem egyben marad.
Ezt követően sózom, ráöntöm a bor felét és lecsukom a kukta fedelét. A fütyüléstől számított, 40 percig főzöm, ha eltelt az idő, kinyitom a kuktát.
Összekeverem a tejfölt a keményítőt és a maradék bort, majd egy kevés forró szafttal, simára keverem és beleöntöm a kuktába.
Óvatosan elkeverem, hogy a húst ne törjem és az első forrásig főzöm.
Köret tipp:
Galuskával, vagy kifőtt tésztával tálalom.