Borsos tokány

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Borsos tokány

Hozzávalók:

  • 1.5 kg marhahús (lapocka, comb vagy nyak)
  • 3 fej vöröshagyma
  • 3 ek zsír (kacsa, liba, sertés)
  • 1 kávéskanál őrölt bors
  • 2 ek borsikafű
  • 0.5 dl konyak
  • 2 dl vörösbor
  • 2 pohár tejföl
  • 1 ek keményítő
  • 1 ízlés szerint só

Elkészítése:

Kuktában megdinsztelem a zsíron a kockára vágott vöröshagymát.

Borsos tokány 004

A húst (lapocka, comb vagy nyak a legalkalmasabb) csíkokra vágom, ügyelve arra, hogy a rostokra merőlegesek legyenek a csíkok.

Ráteszem a hagymára, megszórom borssal, borsikafűvel, ráöntöm a konyakot és nagy lángon, fehéredésig pirítom.

A konyaktól a hús nem fog szétfőni, hanem egyben marad.

Ezt követően sózom, ráöntöm a bor felét és lecsukom a kukta fedelét.  A fütyüléstől számított, 40 percig főzöm, ha eltelt az idő, kinyitom a kuktát.

Borsos tokány 006

Összekeverem a tejfölt a keményítőt és a maradék bort, majd egy kevés forró szafttal, simára keverem és beleöntöm a kuktába.

Borsos tokány 007

Óvatosan elkeverem, hogy a húst ne törjem és az első forrásig főzöm.

Köret tipp:

Galuskával, vagy kifőtt tésztával tálalom.