Zöldségkrémleves recept
Hozzávalók:
- 1 db zellergumó
- 1 db krumpli
- 3-3 db sárgarépa és zöldség
- zeller levél (friss)
- 2-3 gerezd fokhagyma
- só, bors, vegeta ízlés szerint
- 2-3 ek étolaj
Elkészítése:
A zeller a lényeg, mellé mehet bármilyen zöldség a sűrítés miatt, ez nem kőbe vésett dolog.
Olajon megpirítjuk kicsit a meghámozott és apróra darabolt zöldségeket, majd felöntjük kevés vízzel, épp hogy ellepje és lassú tűzön pároljuk (a fokhagyma és a zeller levél nyersen marad, azt csak a turmixolásnál adjuk a leveshez).
Mindig egy kicsi vizet öntünk hozzá, kb 15 perc után sózzuk, borsozzuk, teszünk bele egy kávéskanál vegetát (ízlés szerint), ha felforrt újra öntünk hozzá vizet, hogy a leves kb 1-1,5 l legyen.
Ha a zöldségek megpuhultak, a fokhagymával és zeller levéllel alaposan összeturmixoljuk, még fűszerezzük ha szükséges, majd forralunk rajta még egy utolsót (ha túl sűrű lett, lehet még önteni hozzá egy kis vizet) és már kész is.
Én cérnametéltet szoktam még belerakni és reszelt sajtot szórok a tetejére.
Tipp:
A zöldségek mennyiségétől függően adok hozzá vizet. Általában abból főzöm, amit éppen otthon találok, ha csak zeller van és krumpli akkor abból, a lényeg a zöld levél (ami lehet petrezselyem is) és a nyers fokhagyma, mert ezek adják meg az ízét!