Zöldséges májgaluska leves recept
Hozzávalók:
Májgaluskához:
- 1 szikkadt zsemle
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 ek vaj
- 80 g csirkemáj
- 1 csokor petrezselyem
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kisebb FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1/2 kk szárított majoránna
- 2 ek zsemlemorzsa
- só
- bors
Továbbá:
- 150 g sárgarépa
- 200 g cukkini
- 1 csokor újhagyma
- 1 ek olaj
- 1,2 liter húsleves alaplé
- 150 g zöldbab (mélyhűtött)
- 150 g zöldborsó (mélyhűtött)
Elkészítése:
A májgaluskához a zsemlét aprítóban morzsás állagúra aprítjuk. A hagymát finomra vágjuk, megpároljuk a vajban. A májat megtisztítjuk az inaktól-hártyáktól, lekaparjuk egy éles késsel a deszkán, majd a zsemlemorzsával és a petrezselyemlevelekkel együtt összedolgozzuk.
Hozzáadjuk a hagymát, az áttört fokhagymát, a tojást, a majoránnát, ízlés szerint sót, borsot, majd 30 percig a hűtőben pihentetjük.
A zöldségeket megtisztítjuk, a sárgarépát és a hámozatlan cukkinit apró kockákra vágjuk. Az újhagymát felkarikázzuk, üvegesre pároljuk az olajban, rádobjuk a sárgarépát és a cukkinit, felöntjük a húslevessel, és fedő alatt, mérsékelt tűzön 10 percig forraljuk.
Beledobjuk (fagyos állapotban) a felaprózott zöldbabot és a zöldborsót, és további 10 percig főzzük. Ha szükséges, még sózzuk, borsozzuk.
A levesbe kiskanál segítségével apró, szabályos galuskákat szaggatunk a májas masszából, és 8-10 percig főzzük, majd tálaljuk.
A zöldséges májgaluska leves kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 2 g
Szénhidrát: 5 g
Zsír: 2 g