Zöldséges májgaluska leves

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó
Zöldséges májgaluska leves

Hozzávalók:

Májgaluskához:

  • 1 szikkadt zsemle
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 ek vaj
  • 80 g csirkemáj
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kisebb tojás
  • 1/2 kk szárított majoránna
  • 2 ek zsemlemorzsa
  • bors

Továbbá:

  • 150 g sárgarépa
  • 200 g cukkini
  • 1 csokor újhagyma
  • 1 ek olaj
  • 1,2 liter húsleves alaplé
  • 150 g zöldbab (mélyhűtött)
  • 150 g zöldborsó (mélyhűtött)

Elkészítése:

A májgaluskához a zsemlét aprítóban morzsás állagúra aprítjuk. A hagymát finomra vágjuk, megpároljuk a vajban. A májat megtisztítjuk az inaktól-hártyáktól, lekaparjuk egy éles késsel a deszkán, majd a zsemlemorzsával és a petrezselyemlevelekkel együtt összedolgozzuk.

Hozzáadjuk a hagymát, az áttört fokhagymát, a tojást, a majoránnát, ízlés szerint sót, borsot, majd 30 percig a hűtőben pihentetjük.

A zöldségeket megtisztítjuk, a sárgarépát és a hámozatlan cukkinit apró kockákra vágjuk. Az újhagymát felkarikázzuk, üvegesre pároljuk az olajban, rádobjuk a sárgarépát és a cukkinit, felöntjük a húslevessel, és fedő alatt, mérsékelt tűzön 10 percig forraljuk.

Beledobjuk (fagyos állapotban) a felaprózott zöldbabot és a zöldborsót, és további 10 percig főzzük. Ha szükséges, még sózzuk, borsozzuk.

A levesbe kiskanál segítségével apró, szabályos galuskákat szaggatunk a májas masszából, és 8-10 percig főzzük, majd tálaljuk.