Zöldbableves recept
Hozzávalók:
- 50 dkg zöldbab
- 3 sárgarépa
- 1 petrezselyem gyökér
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 1 kis csokor petrezselyem
- 1 kávéskanál őrölt pirospaprika
- néhány babérlevél
- 150 g tejföl
- 1 púpos evőkanál liszt
- só, frissen őrölt bors
- kevés étolaj
Elkészítése:
A zöldségeket megtisztítjuk, karikára vagy hasábokra vágjuk. A hagymát apróra kockázzuk, a bab végeit levágjuk és 2-3 cm-es darabokra aprítjuk.
Kevés olajon megdinszteljük a hagymát, majd mikor már üveges, hozzáadjuk a zöldségeket, köztük a babot is. Megsózzuk, paprikát adunk hozzá, majd felöntjük bő 2 liter hideg vízzel. Beleteszünk néhány babérlevelet is.
Mikor már elég puhára főttek a zöldségek, egy merőkanálnyit kiveszek a leves levéből, elkeverjük a tejföllel, a liszttel, majd csomómentesre keverve behabarjuk a levest. Az apróra vágott petrezselyemzöldet is hozzáadva készre főzzük a levest. Lehet gazdagítani a levest füstölt kolbásszal, virslivel és mivel van, aki savanykásan szereti, akár kevés almaecet vagy ételecet is adható hozzá.