Zöldbableves

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 50 dkg zöldbab
  • 3 sárgarépa
  • 1 petrezselyem gyökér
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 1 kávéskanál őrölt pirospaprika
  • néhány babérlevél
  • 150 g tejföl
  • 1 púpos evőkanál liszt
  • só, frissen őrölt bors
  • kevés étolaj

Elkészítése:

A zöldségeket megtisztítjuk, karikára vagy hasábokra vágjuk. A hagymát apróra kockázzuk, a bab végeit levágjuk és 2-3 cm-es darabokra aprítjuk.

Kevés olajon megdinszteljük a hagymát, majd mikor már üveges, hozzáadjuk a zöldségeket, köztük a babot is. Megsózzuk, paprikát adunk hozzá, majd felöntjük bő 2 liter hideg vízzel. Beleteszünk néhány babérlevelet is.

Mikor már elég puhára főttek a zöldségek, egy merőkanálnyit kiveszek a leves levéből, elkeverjük a tejföllel, a liszttel, majd csomómentesre keverve behabarjuk a levest. Az apróra vágott petrezselyemzöldet is hozzáadva készre főzzük a levest. Lehet gazdagítani a levest füstölt kolbásszal, virslivel és mivel van, aki savanykásan szereti, akár kevés almaecet vagy ételecet is adható hozzá.