Vietnámi phó leves recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1 hagyma
- 10 dkg gyömbér
- 1 kg marhacsont
- 0,5 kg marhaszegy, vagy marha oldalas
- 5 csillagánizs
- 5 szegfűszeg
- 1 rúd fahéj
- 2 fekete kardamom mag
- 10 szem egész fekete bors
- 5 ek halszósz
- 1 ek cukor
- 1 ek só
- 250 g keskeny rizsmetélt
- 150 g marhahátszín
A tálaláshoz:
- 4 szál újhagyma
- 100 g szója-, vagy egyéb csíra
- 1 csokor koriander zöldje
- 1 csokor ázsiai bazsalikom (esetleg elmaradhat)
- 2 db csilipaprika
- 1 lime vagy citrom
- csiliszósz
Elkészítése:
A szegyből és a csontokból alaplevet készítünk. Hideg vízben feltesszük főni, ha felforrt, ezt a vizet leöntjük róla, leöblítjük a csontokat és a húst, újra felöntjük hideg vízzel, és elkezdjük főzni. Sózzuk, és ízesítjük cukorral.
Ha felforrt beletesszük a száraz serpenyőben megpirított fűszereket (csillagánizs, egész fahéj, koriander mag, kardamom mag, szegfűszeg, bors), majd ugyanabban a serpenyőben megpirított félbevágott hagymát és gyömbért, és lassú gyöngyöző forrással 2 órán keresztül főzzük.
Ha elkészült leszűrjük, a felesleges zsírt eltávolítjuk.
Közben betesszük a mélyhűtőbe a hátszínt, mert akkor könnyebb hajszálvékony szeleteket vágni, ha kicsit megdermed. A rizstésztát csak be kell áztatni a tasakon lévő utasítás szerint, főzést nem igényel.
Közben előkészülünk a tálaláshoz, a fűszernövényeket leszárazzuk, és durvára aprítjuk, az újhagymát és a csilit vékonyan felkarikázzuk.
Tálaláskor tésztát szedünk a tányérokba, rátesszük a nagyon vékony hússzeleteket, arra merjük rá a tűzforró levest, és megszórjuk az újhagymával, a fűszernövényekkel és a csírával. A csilit, csiliszószt, lime-ot és a maradék zöld fűszereket, főleg koriandert, csírát mellé is kínáljuk, hogy azokat evés közben lehessen pótolni, hogy mindig friss legyen a fogyasztás közben.
A vietnámi phó leves kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 5 g
Szénhidrát: 18 g
Zsír: 3 g