Vietnámi phó leves

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 1 hagyma
  • 10 dkg gyömbér
  • 1 kg marhacsont
  • 0,5 kg marhaszegy, vagy marha oldalas
  • 5 csillagánizs
  • 5 szegfűszeg
  • 1 rúd fahéj
  • 2 fekete kardamom mag
  • 10 szem egész fekete bors
  • 5 ek halszósz
  • 1 ek cukor
  • 1 ek só
  • 250 g keskeny rizsmetélt
  • 150 g marhahátszín

A tálaláshoz:

  • 4 szál újhagyma
  • 100 g szója-, vagy egyéb csíra
  • 1 csokor koriander zöldje
  • 1 csokor ázsiai bazsalikom (esetleg elmaradhat)
  • 2 db csilipaprika
  • 1 lime vagy citrom
  • csiliszósz

Elkészítése:

A szegyből és a csontokból alaplevet készítünk. Hideg vízben feltesszük főni, ha felforrt, ezt a vizet leöntjük róla, leöblítjük a csontokat és a húst, újra felöntjük hideg vízzel, és elkezdjük főzni. Sózzuk, és ízesítjük cukorral.

Ha felforrt beletesszük a száraz serpenyőben megpirított fűszereket (csillagánizs, egész fahéj, koriander mag, kardamom mag, szegfűszeg, bors), majd ugyanabban a serpenyőben megpirított félbevágott hagymát és gyömbért, és lassú gyöngyöző forrással 2 órán keresztül főzzük.

Ha elkészült leszűrjük, a felesleges zsírt eltávolítjuk.

Közben betesszük a mélyhűtőbe a hátszínt, mert akkor könnyebb hajszálvékony szeleteket vágni, ha kicsit megdermed. A rizstésztát csak be kell áztatni a tasakon lévő utasítás szerint, főzést nem igényel.

Közben előkészülünk a tálaláshoz, a fűszernövényeket leszárazzuk, és durvára aprítjuk, az újhagymát és a csilit vékonyan felkarikázzuk.

Tálaláskor tésztát szedünk a tányérokba, rátesszük a nagyon vékony hússzeleteket, arra merjük rá a tűzforró levest, és megszórjuk az újhagymával, a fűszernövényekkel és a csírával. A csilit, csiliszószt, lime-ot és a maradék zöld fűszereket, főleg koriandert, csírát mellé is kínáljuk, hogy azokat evés közben lehessen pótolni, hogy mindig friss legyen a fogyasztás közben.