Tejfölös-gombás zúzagulyás recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 50 dkg kacsazúza (lehet más szárnyas zúza is)
- 50 dkg gomba
- 1 nagy vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 db sárgarépa
- 1 db petrezselyemgyökér
- 1 cikk zeller (nagyobb)
- 2-3 db krumpli
- 2 db babérlevél
- 1 tk köménymag
- 1 tk pirospaprika
- só
- őrölt bors
- 1/2 ek liszt
- 2 dl tejföl
- 1 ek olaj
- 1-1,5 l víz
Elkészítése:
A zúzát alaposan mossuk meg, majd ízlés szerint daraboljuk fel. (én kisebb kockákra vágtam)
A vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. A gombát vékonyan szeleteljük fel.
A zöldségeket és a krumpli szintén pucoljuk meg, majd vágjuk fel ízlés szerint. (én a zöldségeket felkarikáztam, a krumplit apró kockákra vágtam)
Az olajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk pár percig. Ezután adjuk hozzá a szintén apróra vágott fokhagymát, futtassuk meg, majd adjuk hozzá a feldarabolt zúzát, és addig pároljuk még elkezd levet engedni, kifehéredni.
Ezután ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a köménymaggal és a pirospaprikával, adjuk hozzá a babérlevelet, majd öntsük fel a vízzel, és főzzük a zúzát félpuhára.
Amikor a zúza félig megpuhult, tegyük bele a feldarabolt zöldségeket, majd a gombát is. Addig főzzük tovább, még a zöldségek félig megfőttek. Ekkor tegyük bele a krumplit, és főzzük puhára.
A lisztet keverjük simára a tejföllel, és egy kevés levessel, majd csorgassuk hozzá a forrásban lévő leveshez. Óvatosan keverjük össze, főzzük még pár percig, majd zárjuk el a gázt és tálalásig tartsuk melegen.
Tálaláskor merjük a levest tányérba, majd ízlés szerint szórjuk meg apróra vágott petrezselyemzölddel, és úgy kínáljuk.