Sütőtök krémleves recept
Hozzávalók:
- 1 közepes sütőtök
- 1 póréhagyma
- 2 dl főzőtejszín
- 2 tk morzsolt kakukkfű
- fél tk őrölt borsikafű (ha nincs otthon, akkor oregánó helyette)
- 1 tk rozmaring
- 1 ek étolaj
- só
- őrölt bors
A mártáshoz:
- 8 dkg karakteres sajt (Maasdam, Pannónia, Ementáli, stb.)
- 5 dkg margarin
- 5 dkg liszt
- 3 dl alacsony zsírtartalmú tej
- só
- őrölt fehér bors
Elkészítése:
A sütőtököt 2×2 cm-es kockákra vágjuk, majd egy lábasban olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a karikákra vágott póréhagymát, sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük kakukkfűvel, rozmaringgal és borsikafűvel.
Addig pirítjuk, amíg egy picit össze nem esik. Ekkor felöntjük vízzel és puhára főzzük. Amíg fő, elkészítjük a sajtmártást.
Egy kisebb edényben megolvasztjuk a vajat, megszórjuk liszttel, majd felöntjük egy kissé megmelegített tejjel. Kis lyukú reszelőn belereszeljük a sajtot, és összeforraljuk. Ha elolvadt benne a sajt, elkészült a mártásunk.
Miután megfőtt a sütőtök egy botmixerrel krémes állagúra daráljuk, majd hozzáadjuk a főzőtejszínt, és még fűszerezzük. Ha szükséges még egyet forralunk rajta.
Tálaláskor meglocsoljuk a sajtmártással.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Házi aprósütik dióval, mákkal, lekvárral – örök kedvencek
Ha van sütemény, amit nem lehet megunni, az a klasszikus aprósüti! Legyen s
Tovább olvasom »
Igazi magyaros gulyásreceptek – válogass a legjobbak közül
A magyar konyha egyik legnépszerűbb és legszerethetőbb fogása a gulyás – ta
Tovább olvasom »
12 karamellcsoda, amit egyszerűen muszáj megkóstolni!
Ha édességre vágysz, ami egyszerre luxus és otthonos, akkor a karamellás sü
Tovább olvasom »
Édes-sós csigák, melyek feldobják a napod
Akár édesen, akár sósan készülnek, mindenki megtalálja a kedvencét. A nagyi
Tovább olvasom »
12 recept, ahol az ananász mindenféle fogásban megállja a helyét
Tudtad, hogy az ananász messze nem csak desszertekhez illik? Ez a csodálato
Tovább olvasom »
10 márványos csoda receptje egy helyen
A márványos sütik mindig különlegesek egy kicsit: egyszerre csokisak és van
Tovább olvasom »

