Sütőtök krémleves

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 közepes sütőtök
  • 1 póréhagyma
  • 2 dl főzőtejszín
  • 2 tk morzsolt kakukkfű
  • fél tk őrölt borsikafű (ha nincs otthon, akkor oregánó helyette)
  • 1 tk rozmaring
  • 1 ek étolaj
  • őrölt bors

A mártáshoz:

  • 8 dkg karakteres sajt (Maasdam, Pannónia, Ementáli, stb.)
  • 5 dkg margarin
  • 5 dkg liszt
  • 3 dl alacsony zsírtartalmú tej
  • őrölt fehér bors

Elkészítése:

A sütőtököt 2×2 cm-es kockákra vágjuk, majd egy lábasban olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a karikákra vágott póréhagymát, sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük kakukkfűvel, rozmaringgal és borsikafűvel.

Addig pirítjuk, amíg egy picit össze nem esik. Ekkor felöntjük vízzel és puhára főzzük. Amíg fő, elkészítjük a sajtmártást.

Egy kisebb edényben megolvasztjuk a vajat, megszórjuk liszttel, majd felöntjük egy kissé megmelegített tejjel. Kis lyukú reszelőn belereszeljük a sajtot, és összeforraljuk. Ha elolvadt benne a sajt, elkészült a mártásunk.

Miután megfőtt a sütőtök egy botmixerrel krémes állagúra daráljuk, majd hozzáadjuk a főzőtejszínt, és még fűszerezzük. Ha szükséges még egyet forralunk rajta.

Tálaláskor meglocsoljuk a sajtmártással.