Sárgarépás krumplikrémleves recept
Hozzávalók:
- 4 nagyobb darab krumpli
- 3 nagyobb szál sárgarépa
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 3 ek olaj
- 1 csapott kk só
- 1 tk házi ételízesítő (vagy 0,5 leveskocka)
- 1 csipet őrölt bors
- 1 dl sűrű tejszín (vagy tejföl)
- 4 kis szelet kenyér
Elkészítése:
A megtisztított krumplit és répát kisebb darabokra vágjuk, a hagymát felkockázzuk. Utóbbit az olajon üvegesre pároljuk, majd a zöldségeket átforgatjuk rajta. Felengedjük annyi vízzel, hogy épp ellepje és ízesítjük a fűszerekkel.
Lefedve addig főzzük, míg a répa és a krumpli megpuhul.
Közben a kenyérszeleteket kisebb kockára vágjuk és tepsire téve 200 fokon pár perc alatt megsütjük.
A levest merülő mixerrel pépesítjük. A tejszínt elkeverjük pár evőkanál forró levessel, majd az egészhez csorgatjuk, átkeverjük.
Melegen, a pirított kenyérkockákkal kínáljuk.
Tipp:
Van úgy, hogy „jaj de ennék egy kis levest, de nincs kedvem sok időt vele tölteni” tör rám, akkor valami igazán egyszerű finomságon töröm a fejemet. Ez a fogás pont olyan. Nagyon hamar előkészíthető és igazán finom, valamint olcsó is, főleg ha a zöldségek megteremnek a saját kertünkben. Ráadásul a nem túl friss kenyér is eltüntethető levesbetétként ;-)