Sajtos spárgakrémleves recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 4 fehér spárga síp
- 6 zöld spárga síp
- 2 burgonya
- 1 csomag fehér spárga vége és héja
- 1 csomag zöld spárga vége
- só
- csipet cukor
- őrölt fehér bors
- 1 kk koriandermag
- 1 csipet reszelt szerecsendió
- 1 tk mustár
- 1 tk kapribogyó
- 1 dl tej
- 5 dl főzőlé
- 5 dkg sajt
- 1 tk sült bacon
Elkészítése:
A főzővizet feltesszük melegedni. A krumplit megpucoljuk, apróra vágjuk, beletesszük a vízbe.
A spárgák végeit levágjuk, a fehéret meghámozzuk. A végeket és a héjakat a többivel együtt a főzővízbe tesszük. A spárgákat feldaraboljuk, a zöldek csúcsait félretesszük, majd előbb a fehér, később a zöld spárgát és a kapribogyót is a fazékba tesszük. Sózzuk, szórunk bele cukrot. Amikor már minden szinte puha, beletesszük a zöld spárga csúcsokat is a tetejére. Elzárjuk a tűzhelyet, s fedő alatt hőtartáson hagyjuk egy darabig.
Lereszeljük a sajtot.
A zöld csúcsokat kivesszük, félretesszük. A levest egy botmixerrel pürésítjük, majd egy nagy lyukú szitán átpasszírozzuk.
A fazekat visszatesszük a tűzhelyre, beleöntjük a tejet, szórunk rá borsot, szerecsendiót, koriandermagot, beletesszük a sajtot és a mustárt. Összekeverjük, felforraljuk.
Tálaláskor merünk egy tányérba a levesből, díszítjük a zöld spárgasípokkal, és a sült baconnel, s rajzolunkk egy kört a tejjel..
Tipp:
Ennek a levesnek az az érdekessége, hogy felhasználtam hozzá a spárgavégeket és a fehér spárga héját is.
A sajtos spárgakrémleves kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 3 g
Szénhidrát: 6 g
Zsír: 2 g