Pikáns húsgombócleves recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1 fej felkockázott hagyma
- fél marék feldarabolt zellergumó
- 2 marék felkarikázott sárgarépa
- 2 marék felkarikázott fehérrépa
- fél marék feldarabolt karalábé
- 25-30 dkg darált hús
- 20 dkg rizs (kifőzve kell mérni)
- ízlés szerint só, bors, őrölt paprika, lestyán, tárkony
- 2 dl tejföl
- 2 evőkanál liszt
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- kevés zsiradék
Elkészítése:
A zsiradékon a hagymát megdinsztelem, majd rádobom a feldarabolt zöldségféléket. Együtt párolom őket rövid ideig, sózom, majd olyan 2-2,5 liternyi vízzel felöntöm. Mikor már kicsi híján megfőtt, beledobálom az összetépett tárkonyt és lestyánt. Míg a leves fő, addig elkészítem a gombócokat.
Először a rizst kell megfőzni. Pici zsiradékon megfuttatom a rizst. Utána a rizs mennyiségének duplája mennyiségű forró vízzel felöntöm, megsózom. Addig főzöm, míg a levét el nem főtte. Ezután letakarom és hagyom megdagadni.
A darált húst a főtt rizzsel összekavarom. Fűszerezem a sóval, borssal és őrölt paprikával. Ütök rá egy tojást és jól eldolgozom. Utána apró gombócokat készítek és a levesbe kifőzöm. Olyan negyed óra alatt készre fő a gombócom. Ezután a tejfölből és a lisztből készült gyenge habarással behabarom a levest. Összeforralom és tálalhatom is.
Tipp:
A lestyán mindig bővebben, míg a tárkonyt szűkebben mérem, mert a család a lestyán ízét szereti jobban. Főzés közben a fűszereket, fűszernövényeket mindig kóstolással adagolom, soha nem dekázom.