Palócleves kacsahúsból recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1 kg kacsahús (farhát, szárny)
- 50 dkg zöldbab
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 ek pirospaprika
- 2 ek ételízesítő, házi
- 2 ek kacsazsír
- 1 kk őrölt bors
- 1 ek finomliszt
- 50 dkg burgonya
- 5 babérlevél
- 2 marék leves tészta
- 1 ek tárkony
- 1 ek tárkonyecet
- 2 pohár tejföl
- ízlés szerint só
Elkészítése:
A húsról levágom a zsíros részeket, felkockázom, és kisütöm. A töpörtyűt kiszedem belőle, félreteszem. (Másra használom, nem ehhez az ételhez). A hagymát apróra vágom, és a visszamaradt zsíron megdinsztelem.
A farhátat két-három darabba vágom, a szárnyakat szintén feldarabolom, a hagymával elkeverem, és addig pirítom, amíg a hús a színét nem veszti, majd megszórom liszttel. Pár percig állandó keverés mellett pirítom, majd félrehúzom a tűzről, meghintem pirospaprikával, és elkeverem.
Hozzáadom a zúzott fokhagymát, a babérlevelet, ételízesítőt, a kockára vágott burgonyát, a 2-3 centisre darabolt zöldbabot, sózom, borsozom, felöntöm 2,5 liter vízzel, és a hús puhulásáig főzöm.
Ha a hús megpuhult, a farhát részeit kiemelem a levesből a húst leválasztom a csontokról, a nagyobb darabokat aprítom, és visszateszem a levesbe. Beleszórom a tésztát, és 5 perc alatt puhára főzöm.
A tejfölt, a tárkonyt és az ecetet összekeverem, adok hozzá a forró levesből, simára keverem, és visszaöntöm a levesbe. Összeforralom, és tálalom.
A palócleves kacsahúsból kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 5 g
Szénhidrát: 4 g
Zsír: 3 g