Palócleves kacsahúsból

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
130 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 kg kacsahús (farhát, szárny)
  • 50 dkg zöldbab
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 ek pirospaprika
  • 2 ek ételízesítő, házi
  • 2 ek kacsazsír
  • 1 kk őrölt bors
  • 1 ek finomliszt
  • 50 dkg burgonya
  • 5 babérlevél
  • 2 marék leves tészta
  • 1 ek tárkony
  • 1 ek tárkonyecet
  • 2 pohár tejföl
  • ízlés szerint só

Elkészítése:

A húsról levágom a zsíros részeket, felkockázom, és kisütöm. A töpörtyűt kiszedem belőle, félreteszem. (Másra használom, nem ehhez az ételhez). A hagymát apróra vágom, és a visszamaradt zsíron megdinsztelem.

A farhátat két-három darabba vágom, a szárnyakat szintén feldarabolom, a hagymával elkeverem, és addig pirítom, amíg a hús a színét nem veszti, majd megszórom liszttel. Pár percig állandó keverés mellett pirítom, majd félrehúzom a tűzről, meghintem pirospaprikával, és elkeverem.

Hozzáadom a zúzott fokhagymát, a babérlevelet, ételízesítőt, a kockára vágott burgonyát, a 2-3 centisre darabolt zöldbabot, sózom, borsozom, felöntöm 2,5 liter vízzel, és a hús puhulásáig főzöm.

Ha a hús megpuhult, a farhát részeit kiemelem a levesből a húst leválasztom a csontokról, a nagyobb darabokat aprítom, és visszateszem a levesbe. Beleszórom a tésztát, és 5 perc alatt puhára főzöm.

A tejfölt, a tárkonyt és az ecetet összekeverem, adok hozzá a forró levesből, simára keverem, és visszaöntöm a levesbe. Összeforralom, és tálalom.