Nyírségi gombócleves recept
Hozzávalók:
- 50 dkg sertéscomb
- 4 fej vöröshagyma
- olaj
- só
- fehér bors
- víz
- zeller
- karalábé
- répa
- borsó
- gomba
- 250 ml főzőtejszín
- fél citrom leve
Gombóchoz:
- 3 krumpli
- só
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- liszt
- hagyma
Elkészítése:
A 4 fej vöröshagymát apróra felkockázzuk és olajban kicsi vízzel megpároljuk. Ha már puha, akkor a felét kivesszük a fazékból és egy kis edénybe tesszük. A maradékra rátesszük a felkockázott sertés combot, majd sóval, fehér borssal kifehérítjük. Ha már kifehéredett felengedjük annyi vízzel amennyi levest szeretnénk. Beletesszük a zöldségeket és főni hagyjuk.
Közben megcsináljuk a gombócokat. A krumplit megfőzzük és egy tálban összenyomjuk,és hozzáadjuk a korábban félretett hagymát, majd ráütjük a tojást, egy kicsit megsózzuk és annyi lisztet teszünk hozzá hogy egy keményebb masszát kapjunk.
A borsót és a gombát(pici darabokra vágva) beletesszük a levesbe. Ha megfőtt, beleöntjük a főzőtejszínt és fél citrom levét, majd vizes kézzel gombócokat formálunk a krumplimasszából és a levesbe tesszük. Hagyjuk a gombócokat egy 10 percig főni, és a levesünk kész is van.
Nagyon laktató és finom.