Nyírségi gombócleves

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Nyírségi gombócleves

Hozzávalók:

  • 50 dkg sertéscomb
  • 4 fej vöröshagyma
  • olaj
  • fehér bors
  • víz
  • zeller
  • karalábé
  • répa
  • borsó
  • gomba
  • 250 ml főzőtejszín
  • fél citrom leve

Gombóchoz:

  • 3 krumpli
  • 1 tojás
  • liszt
  • hagyma

Elkészítése:

A 4 fej vöröshagymát apróra felkockázzuk és olajban kicsi vízzel megpároljuk. Ha már puha, akkor a felét kivesszük a fazékból és egy kis edénybe tesszük. A maradékra rátesszük a felkockázott sertés combot, majd sóval, fehér borssal kifehérítjük. Ha már kifehéredett felengedjük annyi vízzel amennyi levest szeretnénk. Beletesszük a zöldségeket és főni hagyjuk.

Közben megcsináljuk a gombócokat. A krumplit megfőzzük és egy tálban összenyomjuk,és hozzáadjuk a korábban félretett hagymát, majd ráütjük a tojást, egy kicsit megsózzuk és annyi lisztet teszünk hozzá hogy egy keményebb masszát kapjunk.

A borsót és a gombát(pici darabokra vágva) beletesszük a levesbe. Ha megfőtt, beleöntjük a főzőtejszínt és fél citrom levét, majd vizes kézzel gombócokat formálunk a krumplimasszából és a levesbe tesszük. Hagyjuk a gombócokat egy 10 percig főni, és a levesünk kész is van.

Nagyon laktató és finom.