Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Libaleves gazdagon medvehagymás maceszgombóccal recept

Libaleves gazdagon medvehagymás maceszgombóccal
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
240 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • 5 db libaszárnytő
    • ½ idei karalábé
    • 1 idei, kicsi zeller
    • 1 nagy szál újhagyma a zöldjével együtt
    • 1 idei sárgarépa
    • 1 nagy gerezd fokhagyma
    • 10 dkg zsenge zöldborsó
    • 10 dkg laskagomba
    • Fél csokor (25 dkg) fehér spárga
    • Só, egész bors
    • 1,2 dl tejföl
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
    • 15 csepp citromlé
    • 1 nagy csokor petrezselyem

    A gombóchoz:

    • 150 g pászka
    • 2 ek libazsír
    • 2 kk medvehagymás olaj (1 csokor medvehagyma volt 1 dl olívaolajjal összeturmixolva, eltéve), szezonon kívül petrezselyem és/vagy bazsalikom
    • 1 fej hagyma
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 1 mk őrölt gyömbér
    • 1 csokor petrezselyem

    Elkészítése:

    A libaszárny-töveket hideg vízben, sóval, borssal feltesszük főni. Alacsony lángon, lehabozva addig főzzük, míg a hús leválik a csontról. Kivesszük, kihűtve leszedjük a bőrét, a húst letépkedjük, kis darabokra vágjuk. A levest leszűrjük, zsírját leszedjük.

    A maceszgombóchoz a pászkát apróra törjük, felét vízbe áztatjuk. A zsírt elkeverjük a medvehagymás olajjal, a tojással, az apróra vágott, megpirított hagymával, a gyömbérrel és a felaprított petrezselyemmel. Hozzáadjuk a száraz, összetört, valamint a víztől kinyomkodott pászkát is. Jól összekeverjük, fél órára félretesszük. Ezután sós vizet forralunk, vizes kézzel diónyi gombócokat formálunk, a lobogó vízbe tesszük. Két perc után mérsékeljük a lángot, még öt percig főzzük.Tálalásig melegen tartjuk.

    Egy lábasba visszakanalazunk a levesről leszedett zsírból egy ek-nyit, rádobjuk a felkarikázott újhagymát, kis kevergetés után az apróra vágott fokhagymát. Felöntjük a levessel, elkezdjük felvágni a zöldségeket. Ebben a sorrendben: a karalábét, sárgarépát és a zellert meghámozzuk, egycentisre kockázzuk, a laskagombát szintén ekkorára vágjuk. Mikor felforrt a leves, beleszórjuk. 30 percig főzzük. Közben megtisztítjuk a spárgát, 2 cm-esre szeleteljük, a petrezselymet nem túl finomra aprítjuk. A zöldborsót és a spárgát a leveshez adjuk, további 15 percig főzzük.

    A tejfölt elkeverjük a tojássárgával. Két-három merőkanálnyi levest hozzáadva összekeverjük, majd a már takarékra vett levesbe keverjük. Egy-két percig alacsony lángon összemelegítjük, majd belecsepegtetjük a citromlét. Elkeverjük, és végleg elzárjuk a lángot. Beleszórjuk a petrezselyem felét. Tálaláskor három-négy gombócot mélytányérba teszünk, rákanalazzuk a levest, megszórjuk a maradék petrezselyemmel.

     

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá