Libaleves gazdagon medvehagymás maceszgombóccal

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
240 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 5 db libaszárnytő
  • ½ idei karalábé
  • 1 idei, kicsi zeller
  • 1 nagy szál újhagyma a zöldjével együtt
  • 1 idei sárgarépa
  • 1 nagy gerezd fokhagyma
  • 10 dkg zsenge zöldborsó
  • 10 dkg laskagomba
  • Fél csokor (25 dkg) fehér spárga
  • Só, egész bors
  • 1,2 dl tejföl
  • 1 tojás sárgája
  • 15 csepp citromlé
  • 1 nagy csokor petrezselyem

A gombóchoz:

  • 150 g pászka
  • 2 ek libazsír
  • 2 kk medvehagymás olaj (1 csokor medvehagyma volt 1 dl olívaolajjal összeturmixolva, eltéve), szezonon kívül petrezselyem és/vagy bazsalikom
  • 1 fej hagyma
  • 2 tojás
  • 1 mk őrölt gyömbér
  • 1 csokor petrezselyem

Elkészítése:

A libaszárny-töveket hideg vízben, sóval, borssal feltesszük főni. Alacsony lángon, lehabozva addig főzzük, míg a hús leválik a csontról. Kivesszük, kihűtve leszedjük a bőrét, a húst letépkedjük, kis darabokra vágjuk. A levest leszűrjük, zsírját leszedjük.

A maceszgombóchoz a pászkát apróra törjük, felét vízbe áztatjuk. A zsírt elkeverjük a medvehagymás olajjal, a tojással, az apróra vágott, megpirított hagymával, a gyömbérrel és a felaprított petrezselyemmel. Hozzáadjuk a száraz, összetört, valamint a víztől kinyomkodott pászkát is. Jól összekeverjük, fél órára félretesszük. Ezután sós vizet forralunk, vizes kézzel diónyi gombócokat formálunk, a lobogó vízbe tesszük. Két perc után mérsékeljük a lángot, még öt percig főzzük.Tálalásig melegen tartjuk.

Egy lábasba visszakanalazunk a levesről leszedett zsírból egy ek-nyit, rádobjuk a felkarikázott újhagymát, kis kevergetés után az apróra vágott fokhagymát. Felöntjük a levessel, elkezdjük felvágni a zöldségeket. Ebben a sorrendben: a karalábét, sárgarépát és a zellert meghámozzuk, egycentisre kockázzuk, a laskagombát szintén ekkorára vágjuk. Mikor felforrt a leves, beleszórjuk. 30 percig főzzük. Közben megtisztítjuk a spárgát, 2 cm-esre szeleteljük, a petrezselymet nem túl finomra aprítjuk. A zöldborsót és a spárgát a leveshez adjuk, további 15 percig főzzük.

A tejfölt elkeverjük a tojássárgával. Két-három merőkanálnyi levest hozzáadva összekeverjük, majd a már takarékra vett levesbe keverjük. Egy-két percig alacsony lángon összemelegítjük, majd belecsepegtetjük a citromlét. Elkeverjük, és végleg elzárjuk a lángot. Beleszórjuk a petrezselyem felét. Tálaláskor három-négy gombócot mélytányérba teszünk, rákanalazzuk a levest, megszórjuk a maradék petrezselyemmel.