Lencseleves sült debrecenivel recept

Hozzávalók:
- 25 dkg lencse
- 3-4 db debreceni
- 2 szál sárgarépa
- 1 szál petrezselyemgyökér
- 1/2 zeller
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 tk ételízesítő
- só (ízlés szerint)
- őrölt fekete bors (ízlés szerint)
- 1 tk pirospaprika
- 2 tk liszt
- 2 dl tejföl
- 1 ek olaj
Elkészítése:
A lencsét válogassuk át, majd áztassuk be éjszakára annyi vízbe, hogy bőven ellepje.
A debrecenit vékonyan karikázzuk fel. A vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. A zöldségeket tisztítsuk meg, majd vágjuk fel ízlés szerint.
Egy edénybe hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá a felkarikázott debrecenit és süssük pirosra. Ezután szedjük ki a zsiradékból és tegyük félre.
A visszamaradt zsiradékhoz adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, pároljuk üvegesre, majd adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, pár pillanat múlva a feldarabolt zöldségeket és pároljuk pár percig.
Ezután szórjuk meg a pirospaprikával, az ételízesítővel, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd keverjük hozzá az alaposan lecsepegtetett lencsét is.
Ezután öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje, majd adjuk hozzá az előzőleg pirosra sütött debrecenit és addig főzzük, míg a lencse puhára fő.
A tejfölt keverjük simára a liszttel és egy kevés lével, csorgassuk a forrásban lévő leveshez, majd mérsékeljük a hőfokot, és főzzük még pár percig (közben kóstoljuk, és ha szükséges ízesítsünk utána).
Tipp:
Tálaláskor merjük a levest tányérba, majd úgy kínáljuk. Ízlés szerint kínálhatunk hozzá még tejfölt, ha esetleg valaki tejfölösebben szeretné…
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 különleges süti – krémes szeletek és sütés nélküli finomságok
A sütemények világa mindig tele van kísértéssel — és most egy válogatásban
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »