Lencseleves sült debrecenivel recept
Hozzávalók:
- 25 dkg lencse
- 3-4 db debreceni
- 2 szál sárgarépa
- 1 szál petrezselyemgyökér
- 1/2 zeller
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 tk ételízesítő
- só (ízlés szerint)
- őrölt fekete bors (ízlés szerint)
- 1 tk pirospaprika
- 2 tk liszt
- 2 dl tejföl
- 1 ek olaj
Elkészítése:
A lencsét válogassuk át, majd áztassuk be éjszakára annyi vízbe, hogy bőven ellepje.
A debrecenit vékonyan karikázzuk fel. A vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. A zöldségeket tisztítsuk meg, majd vágjuk fel ízlés szerint.
Egy edénybe hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá a felkarikázott debrecenit és süssük pirosra. Ezután szedjük ki a zsiradékból és tegyük félre.
A visszamaradt zsiradékhoz adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, pároljuk üvegesre, majd adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, pár pillanat múlva a feldarabolt zöldségeket és pároljuk pár percig.
Ezután szórjuk meg a pirospaprikával, az ételízesítővel, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd keverjük hozzá az alaposan lecsepegtetett lencsét is.
Ezután öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje, majd adjuk hozzá az előzőleg pirosra sütött debrecenit és addig főzzük, míg a lencse puhára fő.
A tejfölt keverjük simára a liszttel és egy kevés lével, csorgassuk a forrásban lévő leveshez, majd mérsékeljük a hőfokot, és főzzük még pár percig (közben kóstoljuk, és ha szükséges ízesítsünk utána).
Tipp:
Tálaláskor merjük a levest tányérba, majd úgy kínáljuk. Ízlés szerint kínálhatunk hozzá még tejfölt, ha esetleg valaki tejfölösebben szeretné…