Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Karalábéleves karamellizált karalábékockákkal recept

Karalábéleves karamellizált karalábékockákkal
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó



  • Hozzávalók:

    • 1 nagy fej karalábé
    • 5 dkg vaj
    • 1 ek olívaolaj
    • 1 kis vöröshagyma
    • 1 gerezd fokhagyma
    • kevés petrezselyemzöld
    • lestyán
    • 200 g főzőtejszín
    • csipetnyi só
    • kevés frissen őrölt bors
    • 1 kk szorbit (cukor)
    • fél liter csont-, vagy zöldségleves alaplé

    Elkészítése:

    A karalábét kockára, vagy hasábra vágjuk, kevés olívaolajon megpirítjuk (karamellizáljuk) egy serpenyőben.

    Fazékban az aprított hagymát és a szétnyomott fokhagymát megdinszteljük az olaj és a vaj keverékén. Hozzáadjuk a pirított karalábé nagyobb részét. Rövid ideig együtt dinszteljük, majd felöntjük leves alaplével. Sóval, kevés szorbittal ízesítjük. Addig főzzük, míg a karalábédarabok megpuhulnak, de nem főnek szét, hanem kockákban maradnak. A lét vízzel pótoljuk.

    Keveset kiveszünk a főzőléből, elkeverjük tejszínnel, és visszaöntjük a levesbe. Apróra vágott petrezselyemzöldet, pici lestyánt adunk hozzá, és friss borsot őrlünk a levesbe.

    Tálalás előtt a megmaradt, karamellizált karalábéval, és kevés petrezselyemzölddel szórjuk meg a leves tetejét.

    Ha ügyesek voltunk, a karamellizált karalábé kockák ressek maradnak, enyhén ropoghatnak a fogyasztás közben.

    Levesünkben megtalálható a karamell édeskés, a leves fűszeres, sós, borsos, krémes íze mellett, a karalábé enyhe roppanóssága is.

    Tipp:

    Készíthetjük úgy is, hogy a tejszín hozzáadása előtt összeturmixoljuk a levest, és krémleves lesz a végeredmény.

    Bevallom, apró trükköt vetettem be a látvány kedvéért, ugyanis külön pirítottam meg a karalábékockákat, majd a tálaláshoz szintén külön a hasábra darabolt karalábét, mely látványosabb volt a leves tetején. De az élvezeti értéke ugyanakkora volt így is!

    De a látvány, mint tudjuk fokozza az ízeket, így gondolom megbocsájtható turpisságom.

    A karalábéleves karamellizált karalábékockákkal kalória és tápérték tartalma:

    Kalória: 94 kcal
    Fehérje: 2 g
    Szénhidrát: 4 g
    Zsír: 8 g
    Az adatok 100 g mennyiségre vonatkoznak.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá