Karalábéleves karamellizált karalábékockákkal recept
Hozzávalók:
- 1 nagy fej karalábé
- 5 dkg vaj
- 1 ek olívaolaj
- 1 kis vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- kevés petrezselyemzöld
- lestyán
- 200 g főzőtejszín
- csipetnyi só
- kevés frissen őrölt bors
- 1 kk szorbit (cukor)
- fél liter csont-, vagy zöldségleves alaplé
Elkészítése:
A karalábét kockára, vagy hasábra vágjuk, kevés olívaolajon megpirítjuk (karamellizáljuk) egy serpenyőben.
Fazékban az aprított hagymát és a szétnyomott fokhagymát megdinszteljük az olaj és a vaj keverékén. Hozzáadjuk a pirított karalábé nagyobb részét. Rövid ideig együtt dinszteljük, majd felöntjük leves alaplével. Sóval, kevés szorbittal ízesítjük. Addig főzzük, míg a karalábédarabok megpuhulnak, de nem főnek szét, hanem kockákban maradnak. A lét vízzel pótoljuk.
Keveset kiveszünk a főzőléből, elkeverjük tejszínnel, és visszaöntjük a levesbe. Apróra vágott petrezselyemzöldet, pici lestyánt adunk hozzá, és friss borsot őrlünk a levesbe.
Tálalás előtt a megmaradt, karamellizált karalábéval, és kevés petrezselyemzölddel szórjuk meg a leves tetejét.
Ha ügyesek voltunk, a karamellizált karalábé kockák ressek maradnak, enyhén ropoghatnak a fogyasztás közben.
Levesünkben megtalálható a karamell édeskés, a leves fűszeres, sós, borsos, krémes íze mellett, a karalábé enyhe roppanóssága is.
Tipp:
Készíthetjük úgy is, hogy a tejszín hozzáadása előtt összeturmixoljuk a levest, és krémleves lesz a végeredmény.
Bevallom, apró trükköt vetettem be a látvány kedvéért, ugyanis külön pirítottam meg a karalábékockákat, majd a tálaláshoz szintén külön a hasábra darabolt karalábét, mely látványosabb volt a leves tetején. De az élvezeti értéke ugyanakkora volt így is!
De a látvány, mint tudjuk fokozza az ízeket, így gondolom megbocsájtható turpisságom.
A karalábéleves karamellizált karalábékockákkal kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 2 g
Szénhidrát: 4 g
Zsír: 8 g