Kapros zöldbableves húsgombóccal recept
Hozzávalók:
- 40 dkg vajbab
- 3 ek olaj
- 2 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 2 szál újhagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 csokor kapor
- 0,5 citrom leve
- 1 dl görög joghurt
- 1 babérlevél
- 1 szál rozmaring
- 1 ek liszt
Gombóchoz:
- 25 dkg darált hús
- 1 vöröshagyma
- 1 kk só
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 kevés cayenne bors
- 1 tk vágott kapor
- 2 ek zsemlemorzsa
Elkészítése:
Az újhagymát tisztítás után felkarikázzuk, a fokhagymát lereszeljük.
A zöldségeket szintén karikára vágjuk, a vajbabot ferdén szeleteljük, vagy ha mirelitet veszünk, akkor erre nincs szükség.
A kaprot felaprítjuk, és félretesszük.
A gombóchoz a darált húst összekeverjük a hozzávalókból, és félretesszük a hűtőbe.
A leveshez egy fazékban hevítünk egy kevés olajat, és a hagymákat rádobjuk. Pár perc párolódás után a zöldségeket is hozzáadjuk, és kissé ezt is megpároljuk. Sózzuk, majd felöntjük vízzel. A babérlevelet és a kakukkfüvet beledobjuk.
Amikor felforr, kissé takarékra vesszük, a húsból gombócokat formázunk, majd a levesbe engedjük óvatosan. Szép lassan főzzük addig, míg meg nem puhulnak a benne lévő anyagok.
A babért eltávolítjuk. A joghurtot a liszttel elkeverjük, és az alapléből egy merőkanállal kiveszünk hozzá hőkiegyenlítés céljából. Majd visszaöntve az egészet, behabarjuk a levest. Jól elkeverjük, nehogy csomós legyen.
Citromlével pikánssá tesszük, majd a kaporral megszórva tálaljuk.
A kapros zöldbableves húsgombóccal kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 3 g
Szénhidrát: 3 g
Zsír: 2 g