Kapros zöldbableves húsgombóccal

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 40 dkg vajbab
  • 3 ek olaj
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 2 szál újhagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor kapor
  • 0,5 citrom leve
  • 1 dl görög joghurt
  • 1 babérlevél
  • 1 szál rozmaring
  • 1 ek liszt

Gombóchoz:

  • 25 dkg darált hús
  • 1 vöröshagyma
  • 1 kk só
  • 1 tojás
  • 1 kevés cayenne bors
  • 1 tk vágott kapor
  • 2 ek zsemlemorzsa

Elkészítése:

Az újhagymát tisztítás után felkarikázzuk, a fokhagymát lereszeljük.

A zöldségeket szintén karikára vágjuk, a vajbabot ferdén szeleteljük, vagy ha mirelitet veszünk, akkor erre nincs szükség.

A kaprot felaprítjuk, és félretesszük.

A gombóchoz a darált húst összekeverjük a hozzávalókból, és félretesszük a hűtőbe.

A leveshez egy fazékban hevítünk egy kevés olajat, és a hagymákat rádobjuk. Pár perc párolódás után a zöldségeket is hozzáadjuk, és kissé ezt is megpároljuk. Sózzuk, majd felöntjük vízzel. A babérlevelet és a kakukkfüvet beledobjuk.

Amikor felforr, kissé takarékra vesszük, a húsból gombócokat formázunk, majd a levesbe engedjük óvatosan. Szép lassan főzzük addig, míg meg nem puhulnak a benne lévő anyagok.

A babért eltávolítjuk. A joghurtot a liszttel elkeverjük, és az alapléből egy merőkanállal kiveszünk hozzá hőkiegyenlítés céljából. Majd visszaöntve az egészet, behabarjuk a levest. Jól elkeverjük, nehogy csomós legyen.

Citromlével pikánssá tesszük, majd a kaporral megszórva tálaljuk.