Bográcsgulyás recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 2 kg sertéslapocka (lehet marhalábszár is)
- 3 db vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- fél zöld erőspaprika
- 2 db paradicsom
- 1 db tv paprika
- 1-1,5 kg burgonya
- 4 db sárgarépa
- 2 db fehérrépa
- 1 tk őrölt kömény
- kb. 1 ek őrölt pirospaprika
- só, bors, ételízesítő
- 2 babérlevél
- 1 tubus pirosarany (csemege v. csípős ízlés szerint)
- kb. 1 dl olaj (vagy zsír)
- petrezselyemzöld
- kb. 1 dl vörösbor
Csipetkéhez:
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- liszt
- só
Elkészítése:
A zsiradékon a felkockázott vöröshagymát megpirítjuk, majd hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot, paprikát és a zúzott fokhagymát is.
Pörkölt alapot készítünk. Picit a tűzről félrehúzva a bográcsot – nehogy megégjen – megszórjuk pirospaprikával, erre tesszük a kockára vágott húst, majd kissé lepirítjuk.
Ezután felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd ízesítjük: sóval, borssal, ételízesítővel, köménnyel, babérlevéllel. Megvárjuk, hogy felforrjon, és beletesszük a pirosaranyat is. Pótoljuk még annyi vízzel, amennyi levest készíteni szeretnénk.
Félig puhára főzzük a húst (a marhahús lassabban fő meg), majd belerakjuk a kockára vágott burgonyát és a karikára vágott sárga- és fehérrépát. A gulyást készre főzzük és az utolsó 5 percben hozzáadjuk a vörösbort és a csipetkét.
Csipetke:
A felvert tojást megsózzuk, majd annyi lisztet adunk hozzá, hogy félkemény tésztát kapjunk. Kicsipkedjük őket és liszttel megszórjuk és kevés ideig állni hagyjuk (érdemes már a leves elején elkészíteni és mire szükségünk van rá, éppen jó lesz), majd a levesben kb. 5 percig főzzük. Friss petrezselyemzölddel megszórjuk a végén és csípős paprikával, friss kenyérrel tálaljuk.