Fűszeres vörös lencse dhál recept

Hozzávalók:
Dhálhoz:
- 2 ek ghí
- 20 dkg vörös lencse
- 1 kis darab gyömbér apróra vágva, vagy reszelve
- 1 kk római kömény
- 1 kk koriander
- késhegynyi asafoetida (vagy hagyma)
- 0,5 kk kurkuma
- 1 kk só
Muffinhoz:
- 12,5 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 12,5 dkg fehér tönkölybúzaliszt
- 2 tk sütőpor
- 0,5 tk morzsolt, szárított chili
- 0,5 tk kurkuma
- csipet só
- 1 késhegynyi frissen őrölt bors
- 1 nagy marék felaprított aszalt paradicsom
- 0,8 dl olívaolaj (1/3 bögre)
- 15 dkg sajtkrém
- 6 ek víz
- 2 ek lenmagliszt + 7 ek víz
Elkészítése:
Dhál készítése:
A vörös lencsét alaposan mossuk meg.
Egy edényben melegítsünk fel 2 ek ghít, adjunk hozzá római köményt és közepes lángon pirítsuk meg egy picit. Adjuk hozzá a koriandert, majd az asafoetidát, a gyömbért és végül a kurkumát. Egy pillanatra még pirítsuk együtt is a fűszereket, hogy jól ki tudjon jönni az aromájuk, majd öntsük hozzá a megmosott, pucolt vörös lencsét.
Kevergetve pirítsuk kb. 2 percig, majd öntsük fel 1 liter vízzel és sózzuk meg. Forraljuk fel és addig főzzük, amíg a dhal szét nem fő.
Amíg a dhal fő, készítsük el a muffinokat.
Muffin készítése:
A lenmaglisztet öntsük le a vízzel és hagyjuk állni egy picit – ez fogja összetartani a tésztát.
Egy tálban keverjük össze a liszteket, a sütőport, a fűszereket és az aszalt paradicsomot, majd öntsük hozzá az olajat, a vizet, és végül a sajtkrémmel dolgozzuk jól össze.
Papírral bélelt muffin formába adagoljuk a tésztát és előmelegített, 180°C fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt süssük aranybarnára.
Tipp:
A dhálok az inidiai vegetáriánus konyha legfontosabb ételei. Ez a könnyen emészthető, hüvelyesekből készült leves, sok értékes növényi fehérjét, ásványi anyagot, vitamint, nyomelemet tartalmaz.
Amennyiben kenyérrel, rizzsel – bármilyen összetett szénhidráttal kombinálod őket, teljes értékű fehérjével látják el a szervezeted. A vörös lencse dhálhoz ma egy tönkölylisztes sajtkrémes muffint készítettem.
A vörös lencse, egy könnyebben emészthető lencseféle és ennek köszönhetően nagyon gyorsan el tudod készíteni.
A dhált főzhetjük sűrű pépesre, vagy akár nyugati kultúrában kedvelt leveses változatban is.
Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj!
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »
Krémes, habos, gyümölcsös: a legfinomabb szelet sütemények egy helyen
Ha van desszert, ami egyszerre elegáns és nosztalgikus, az biztosan egy jó
Tovább olvasom »
10 nosztalgikus édes tészta recept – nudli, metélt, fluta és társai
Az édes tészták világa nemcsak finom, hanem egyben időutazás is: vissza a m
Tovább olvasom »
10 isteni lángos recept – klasszikus, töltött és gyors változatok
Ropogós szélű, belül puha, illatos, és mindenki imádja – hát persze, hogy a
Tovább olvasom »
Zöldséges és burgonyás köret receptek – finomak, laktatók, változatosak
A főétel csak a fél siker – egy jól eltalált köret viszont az egész fogást
Tovább olvasom »
12 egyszerű és gyors tésztaétel – hétköznap estére is tökéletesek
Legyen szó gyors hétköznapi vacsoráról vagy látványos családi ebédről, egy
Tovább olvasom »