Fűszeres vörös lencse dhál recept

Hozzávalók:
Dhálhoz:
- 2 ek ghí
- 20 dkg vörös lencse
- 1 kis darab gyömbér apróra vágva, vagy reszelve
- 1 kk római kömény
- 1 kk koriander
- késhegynyi asafoetida (vagy hagyma)
- 0,5 kk kurkuma
- 1 kk só
Muffinhoz:
- 12,5 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 12,5 dkg fehér tönkölybúzaliszt
- 2 tk sütőpor
- 0,5 tk morzsolt, szárított chili
- 0,5 tk kurkuma
- csipet só
- 1 késhegynyi frissen őrölt bors
- 1 nagy marék felaprított aszalt paradicsom
- 0,8 dl olívaolaj (1/3 bögre)
- 15 dkg sajtkrém
- 6 ek víz
- 2 ek lenmagliszt + 7 ek víz
Elkészítése:
Dhál készítése:
A vörös lencsét alaposan mossuk meg.
Egy edényben melegítsünk fel 2 ek ghít, adjunk hozzá római köményt és közepes lángon pirítsuk meg egy picit. Adjuk hozzá a koriandert, majd az asafoetidát, a gyömbért és végül a kurkumát. Egy pillanatra még pirítsuk együtt is a fűszereket, hogy jól ki tudjon jönni az aromájuk, majd öntsük hozzá a megmosott, pucolt vörös lencsét.
Kevergetve pirítsuk kb. 2 percig, majd öntsük fel 1 liter vízzel és sózzuk meg. Forraljuk fel és addig főzzük, amíg a dhal szét nem fő.
Amíg a dhal fő, készítsük el a muffinokat.
Muffin készítése:
A lenmaglisztet öntsük le a vízzel és hagyjuk állni egy picit – ez fogja összetartani a tésztát.
Egy tálban keverjük össze a liszteket, a sütőport, a fűszereket és az aszalt paradicsomot, majd öntsük hozzá az olajat, a vizet, és végül a sajtkrémmel dolgozzuk jól össze.
Papírral bélelt muffin formába adagoljuk a tésztát és előmelegített, 180°C fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt süssük aranybarnára.
Tipp:
A dhálok az inidiai vegetáriánus konyha legfontosabb ételei. Ez a könnyen emészthető, hüvelyesekből készült leves, sok értékes növényi fehérjét, ásványi anyagot, vitamint, nyomelemet tartalmaz.
Amennyiben kenyérrel, rizzsel – bármilyen összetett szénhidráttal kombinálod őket, teljes értékű fehérjével látják el a szervezeted. A vörös lencse dhálhoz ma egy tönkölylisztes sajtkrémes muffint készítettem.
A vörös lencse, egy könnyebben emészthető lencseféle és ennek köszönhetően nagyon gyorsan el tudod készíteni.
A dhált főzhetjük sűrű pépesre, vagy akár nyugati kultúrában kedvelt leveses változatban is.
Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 különleges süti – krémes szeletek és sütés nélküli finomságok
A sütemények világa mindig tele van kísértéssel — és most egy válogatásban
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »