Fűszeres vörös lencse dhál

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Dhálhoz:

  • 2 ek ghí
  • 20 dkg vörös lencse
  • 1 kis darab gyömbér apróra vágva, vagy reszelve
  • 1 kk római kömény
  • 1 kk koriander
  • késhegynyi asafoetida (vagy hagyma)
  • 0,5 kk kurkuma
  • 1 kk só

Muffinhoz:

  • 12,5 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 12,5 dkg fehér tönkölybúzaliszt
  • 2 tk sütőpor
  • 0,5 tk morzsolt, szárított chili
  • 0,5 tk kurkuma
  • csipet só
  • 1 késhegynyi frissen őrölt bors
  • 1 nagy marék felaprított aszalt paradicsom
  • 0,8 dl olívaolaj (1/3 bögre)
  • 15 dkg sajtkrém
  • 6 ek víz
  • 2 ek lenmagliszt + 7 ek víz

Elkészítése:

Dhál készítése:

A vörös lencsét alaposan mossuk meg.

Egy edényben melegítsünk fel 2 ek ghít, adjunk hozzá római köményt és közepes lángon pirítsuk meg egy picit. Adjuk hozzá a koriandert, majd az asafoetidát, a gyömbért és végül a kurkumát. Egy pillanatra még pirítsuk együtt is a fűszereket, hogy jól ki tudjon jönni az aromájuk, majd öntsük hozzá a megmosott, pucolt vörös lencsét.

Kevergetve pirítsuk kb. 2 percig, majd öntsük fel 1 liter vízzel és sózzuk meg. Forraljuk fel és addig főzzük, amíg a dhal szét nem fő.

Amíg a dhal fő, készítsük el a muffinokat.

Muffin készítése:

A lenmaglisztet öntsük le a vízzel és hagyjuk állni egy picit – ez fogja összetartani a tésztát.

Egy tálban keverjük össze a liszteket, a sütőport, a fűszereket és az aszalt paradicsomot, majd öntsük hozzá az olajat, a vizet, és végül a sajtkrémmel dolgozzuk jól össze.

Papírral bélelt muffin formába adagoljuk a tésztát és előmelegített, 180°C fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt süssük aranybarnára.

Tipp:

A dhálok az inidiai vegetáriánus konyha legfontosabb ételei. Ez a könnyen emészthető, hüvelyesekből készült leves, sok értékes növényi fehérjét, ásványi anyagot, vitamint, nyomelemet tartalmaz.

Amennyiben kenyérrel, rizzsel – bármilyen összetett szénhidráttal kombinálod őket, teljes értékű fehérjével látják el a szervezeted. A vörös lencse dhálhoz ma egy tönkölylisztes sajtkrémes muffint készítettem.

A vörös lencse, egy könnyebben emészthető lencseféle és ennek köszönhetően nagyon gyorsan el tudod készíteni.
A dhált főzhetjük sűrű pépesre, vagy akár nyugati kultúrában kedvelt leveses változatban is.

Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj!